Kukurydziana zupa z pikantną nutą

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
3/4 litra bulionu warzywnego
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 małe ostre papryczki lub 1 duża
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
2 łyżki oliwy z oliwek


Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym wrzucamy na nią posiekaną drobno cebulę, czosnek i pokrojone w cienkie plasterki papryczki (po usunięciu pestek). Na małym ogniu podsmażamy przez około 10 minut, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie wrzucamy na patelnię odsączoną kukurydzę i mieszamy z cebulą. Kukurydzę podsmażamy przez około 2 minuty. Na ogień wstawiamy garnek z bulionem do zagotowania. Do gotującego się bulionu przekładamy całą zawartość patelni. Na malutkim ogniu gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i dokładnie miksujemy całość na gładką zupę-krem.

Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z nachosami.

IMG_3290.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3290.JPG
    IMG_3290.JPG
    208.2 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy