- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
3/4 litra bulionu warzywnego
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 małe ostre papryczki lub 1 duża
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
2 łyżki oliwy z oliwek
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym wrzucamy na nią posiekaną drobno cebulę, czosnek i pokrojone w cienkie plasterki papryczki (po usunięciu pestek). Na małym ogniu podsmażamy przez około 10 minut, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie wrzucamy na patelnię odsączoną kukurydzę i mieszamy z cebulą. Kukurydzę podsmażamy przez około 2 minuty. Na ogień wstawiamy garnek z bulionem do zagotowania. Do gotującego się bulionu przekładamy całą zawartość patelni. Na malutkim ogniu gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i dokładnie miksujemy całość na gładką zupę-krem.
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z nachosami.

1 puszka kukurydzy konserwowej
2 małe ostre papryczki lub 1 duża
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
2 łyżki oliwy z oliwek
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym wrzucamy na nią posiekaną drobno cebulę, czosnek i pokrojone w cienkie plasterki papryczki (po usunięciu pestek). Na małym ogniu podsmażamy przez około 10 minut, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie wrzucamy na patelnię odsączoną kukurydzę i mieszamy z cebulą. Kukurydzę podsmażamy przez około 2 minuty. Na ogień wstawiamy garnek z bulionem do zagotowania. Do gotującego się bulionu przekładamy całą zawartość patelni. Na malutkim ogniu gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i dokładnie miksujemy całość na gładką zupę-krem.
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z nachosami.
