- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Kulajda koprowa
z przepisu http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=820
100 g suszonych grzybów (w innych przepisach jest 2-3 garści)
1 cebula
2 l wody
olej
4-5 ziemniaki
kminek
3 łyżki kopru
200 ml śmietany
3 łyżki mąki
ziele angielskie
sól, pieprz, ocet.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić w garnku, następnie zalać 2 l wody. Do garnka wrzucamy grzyby,obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z cebulą i gotujemy.
Dodajemy ,sól i kminek według uznania. Mieszamy śmietanę z mąką i zagęszczamy zupę. Koper drobno siekamy i dodajemy razem z zielem angielskim.
Dalej gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
Zupę doprawiamy do smaku octem, solą i ewentualnie pieprzem.
Można podawać również z jajkiem na twardo.
Ja zamiast octu,dałam 4 łyżki zalewy od ogórków konserwowych
================================================================================
=
Grzyby- W oryginalnym przepisie było 100 g,teraz widzę że jest zmienione na 2-3 garści.Myślę że to 100 g dotyczy świeżych grzybów.
Ja zawsze daję suszone grzyby,taką dużą garść,chodzi o to,aby nie przytłumić smaku kopru.
z przepisu http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=820

100 g suszonych grzybów (w innych przepisach jest 2-3 garści)
1 cebula
2 l wody
olej
4-5 ziemniaki
kminek
3 łyżki kopru
200 ml śmietany
3 łyżki mąki
ziele angielskie
sól, pieprz, ocet.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić w garnku, następnie zalać 2 l wody. Do garnka wrzucamy grzyby,obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z cebulą i gotujemy.
Dodajemy ,sól i kminek według uznania. Mieszamy śmietanę z mąką i zagęszczamy zupę. Koper drobno siekamy i dodajemy razem z zielem angielskim.
Dalej gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
Zupę doprawiamy do smaku octem, solą i ewentualnie pieprzem.
Można podawać również z jajkiem na twardo.
Ja zamiast octu,dałam 4 łyżki zalewy od ogórków konserwowych
================================================================================
=
Grzyby- W oryginalnym przepisie było 100 g,teraz widzę że jest zmienione na 2-3 garści.Myślę że to 100 g dotyczy świeżych grzybów.
Ja zawsze daję suszone grzyby,taką dużą garść,chodzi o to,aby nie przytłumić smaku kopru.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: