Kuleczki mięsno-ryżowe czyli udawane gołąbki ;-)

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Sos pomidorowy:
3 podsmażone cebule
2 łyżki masła
pulpa pomidorowa (puszka pomidorów)
ząbek czosnku
łyżeczka oregano
sól
cukier
pieprz
1/2 szklanki woda
1/2 szklanki mleka

Całość poddusiłam i zmiksowałam blenderem uzyskując gładki sos.

Kuleczki
1/2 kg łopatki
1/2 woreczka ugotowanego ryżu (ja dałam go jednak mniej)
1 cebula
majeranek
sól
pieprz

Mięso i cebulkę zmieliłam, dodałam ryż i przyprawy
Z powstałej masy zrobiłam średniej wielkości kulki, które poddusiłam przez 15 minut w sosie pomidorowym.
Osobno udusiłam grubo pokrojoną kapustę, którą trzeba pilnować by się nie rozpaćkała, a była lekko twarda
icon_biggrin.gif

22333182.jpg

87521224.jpg

17594751.jpg

I gotowe!
icon_mrgreen.gif

64713308.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

dora103

Member
Wrz 15, 2012
14
0
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Jak sobie tak przez mgłę przypominam to zawsze gotuję ryż ale dodaję go mniej niż podałam,
dodaję go stopniowo i mieszam, i te kulki są bardziej mięsne niż ryżowe,
przy najbliższej okazji gdy będę je robić dokładnie podam ilość ryżu jaki wykorzystuję do kulek
icon_redface.gif

kasia_81

Member
Wrz 30, 2009
25
0
0
właśnie zrobiłam i nic a nic się nie rozpadły, a użyłam mięsa drobiowego więc generalnie delikatniejszego. Może rozpadły się po mieszałaś zaraz po wrzuceniu do sosu? Trzeba dać im troszkę ugotować się, dopiero można mieszać. W każdym razie przepis super, sos świetny, kuleczki idealne dla dzieci które kapusty akurat nie bardzo lubią. Dziekuję
wink.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
kasia_81 @ 26 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1347516właśnie zrobiłam i nic a nic się nie rozpadły, a użyłam mięsa drobiowego więc generalnie delikatniejszego. Może rozpadły się po mieszałaś zaraz po wrzuceniu do sosu? Trzeba dać im troszkę ugotować się, dopiero można mieszać. W każdym razie przepis super, sos świetny, kuleczki idealne dla dzieci które kapusty akurat nie bardzo lubią. Dziekuję
wink.gif
Cieszę się, że smakowały, też robię je z różnych rodzajów mięsa, zależy co akurat mam pod ręką
icon_lol.gif

dora103

Member
Wrz 15, 2012
14
0
0
kasha @ 21 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1345123Jak sobie tak przez mgłę przypominam to zawsze gotuję ryż ale dodaję go mniej niż podałam,
dodaję go stopniowo i mieszam, i te kulki są bardziej mięsne niż ryżowe,
przy najbliższej okazji gdy będę je robić dokładnie podam ilość ryżu jaki wykorzystuję do kulek
icon_redface.gif
Zaraz bede je robic ale uzyje innego ryzu i nie ugotuje go na syplo

dora103

Member
Wrz 15, 2012
14
0
0
dora103 @ 29 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1349125Zaraz bede je robic ale uzyje innego ryzu i nie ugotuje go na syplo
Zrobilm i sie nie rozpadly! Ugotowalam ryz na "nie-sypko" dalam jajko i zrobilam troche wieksze niz ostatnio. No i sos zrobilam mniej gesty. Poza tym wprowadzilam srodki ostroznosci typu gotowanie po 4 naraz i wyciaganie juz ugotowanych przed wlozeniem nieugotowanych do sosu. Na koniec wszystkie do sosu,gdzie sobie spokojnie teraz leza, troche zostalo oczywiscie zjedzonych. Wyszly pyszne. Jak zwykle.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Doro fajnie, że nie rozleciały się
fiesgrins.gif

przy większych klopsikach trzeba je dłużej dusić,
raz zrobiłam duże i środeczki były nieco surowawe, no i musiałam drugi raz podduszać
icon_redface.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
W domu miałam tylko kilka górnych części udek drobiowych i resztę składników zgodnych z przepisem. Nie chciało mi się wychodzić w deszcz do sklepu, więc zaryzykowałam klopsiki z drobiem. Po oczyszczeniu z kości zostało mi parę deka ponad pół kilograma. Zaraz po śniadaniu zabrałam się do pracy. Ryżu w woreczkach nie kupuję, tylko luzem długoziarnisty. Najpierw zrobiłam sos zgodnie z przepisem, a potem zabrałam się za mięso. Nie wiem dokładnie ile dałam tego ugotowanego ryżu, 3 łyżki czy więcej, bo zapomniałam policzyć. Klopsiki wyszły bardziej mięsne. Przyprawiłam i gotowałam po kilka na niewielkim ogniu. Nic mi się nie rozpadło. Wydaje mi się, że mogłam dać trochę więcej ryżu, ale bałam się ryzykować. Są bardzo smaczne. Została do zrobienia jeszcze kapusta, ale to już bliżej obiadu. Nie jestem pewna jak ją zrobię, bo znalazłam niezbyt duży kawałek, może taką na kwaśno gęstowaną. W końcu jestem sama, to powinno wystarczyć. Dzięki za przepis. Do powtórki, następnym razem z łopatką.
anbetung.gif
wink.gif

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
że też dopiero teraz zauważylam ten przepis
baa.gif

No nic będzie następnym razem. Ląduje do zapisania , bo gołabków zwijać nie lubię , nie umiem czy co tam ...

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Seniorko super, że smaczne wyszły
lecker.gif

iluana @ 13 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1355382że też dopiero teraz zauważylam ten przepis
baa.gif

No nic będzie następnym razem. Ląduje do zapisania , bo gołabków zwijać nie lubię , nie umiem czy co tam ...
Ja też nie potrafię, ostatnio się zawzięłam i... połamałam wszystkie liście na strzępy
rofl.gif

pękały mi w rękach jak szkło
icon_smile.gif

snoo84

Member
Lut 6, 2008
18
0
0
Robiłam w zeszłym tygodniu, miały być na dwa dni, niestety nie dotrwały poranka ;) szybkie, proste, bardzo dobre. Co do ryżu - dodałam lekko podgotowany.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zrobilam je przed chwilą na jutrzejszy obiad.
Zamiast pomidorów z puszki dalam 2 świeże, obrane ze skórki, pokrojone i uduszone razem z resztą sosu. Oregano też świeże.
Sosu wyszło mi mało i gęsty, taki chciałam, ale klopsiki dusilam w wodzie z przyprawami, do sosu wlozylam je już po ugotowaniu.
Wyszło mi 13 szt niezbyt dużych klopsikow.
Bardzo dobre, lepsze naszym zdaniem niż z bułką i przepis wchodzi na stałe do menu.
Pierwszy raz chyba mój mąż nie narzekał, że musi jeść klopsiki, bardzo mu smakowaly.
Dziękuje za przepis !

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Oooj, Samanto cieszę się bardzo, a jeszcze bardziej, że mężowi smakowało
banana.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Bardzo nam smakowalo bo to jest podobne do golaskow czyli to samo +kapusta surowa drobno poszatkowana, posolona i odciśnięta. Tylko te Twoje są jednak lżejsze a więc zdrowsze.
Korci mnie żeby podprawic sos śmietaną, a mam akurat bardzo dobrą
icon_smile.gif

dora103

Member
Wrz 15, 2012
14
0
0
Znowu dzisiaj popelnilam te kulki. Hoh i nawet zdjecie zrobilam moze uda mi sie jakos je tu zamiescic. Ale teraz dopiero doczytalam, ze w oryginalnym przepisie w kulkach jest cebula,ktorej ja niestety nie dodaje bo nie mam jej jak zmielic.... Ale i tak as przepyszne. Pozdrawiam
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy