Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kulesz jaglany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1250355" data-attributes="member: 421"><p><strong><span style="font-size: 26px"><span style="color: #2E8B57">Kulesz jaglany</span></span></strong> (gęsta zupa)</p><p></p><p>Przepis ten dostałam od Aprelki,babki mieszkającej w Samarze.Teraz umieściła go w <a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=15&page=36" target="_blank"><strong>Izbushce</strong></a>zdjęcia są o wiele ładniejsze od mojego .</p><p></p><p>[ATTACH=full]70649[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Bulion:</strong></p><p>-ok.1/2 kg mięsa (wieprzowina,wołowina lub kurczak) na 3 l bulionu</p><p>-marchew,pietruszka ,cebula(można gotowac bez warzyw)</p><p>-sól,pieprz,liść laurowy</p><p><strong></strong></p><p><strong>Kulesz:</strong></p><p>-1 średnia czerwona papryka(może być żółta lub zielona)</p><p>-1 marchew</p><p>-1 cebula</p><p>-zielona pietruszka,koper,lub kolendra(1/2 pęczka)</p><p>-150 g kaszy jaglanej</p><p>-1 ziemniak lub 1 średni kabaczek,cukinia o wadze ok.200g</p><p></p><p>Ugotować bulion(ok.1,5 godz),wyjąć mięso,a do bulionu włożyć pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotować 15 minut.</p><p>Marchew,cebulę,paprykę pokroić w słomkę i podsmażyć w niewielkiej ilości masła- całość wrzucić do bulionu.</p><p>Dodajemy również połowę zielonej pietruszki.</p><p>Jak tylko wszystko się zagotuje,wrzucamy dobrze wymytą kaszę jaglaną.</p><p><strong>Kaszę gotujemy 5 minut</strong>,nie mniej i nie więcej.</p><p>Wyłączyć gaz,wsypać resztę zielonej pietruszki,zamieszać i zostawić na 10 minut.</p><p></p><p><strong>Kaszę jaglaną trzeba wcześniej dobrze wypłukać w kilku wodach,wymyć.</strong></p><p><strong>Jagły powinny być całe,duże ziarna.</strong></p><p></p><p>=====================================================</p><p></p><p>Jeśli robimy to danie z kabaczkiem(bez ziemniaków),wówczas kabaczek podsmażamy z warzywami i wszystko dajemy do bulionu.</p><p>Zupa wychodzi gęsta.Jeśli ktoś lubi rzadsze zupy,może dać więcej bulionu.</p><p>Kulesz można gotować bez mięsa i dać np.warzywa podsmażane z boczkiem.</p><p>[ATTACH=full]70650[/ATTACH]</p><p>Ładny kolor kulesza daje marchew i papryka-ja do części zupy dałam pół łyżeczki pasty paprykowej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1250355, member: 421"] [B][SIZE=14][COLOR=#2E8B57]Kulesz jaglany[/COLOR][/SIZE][/B] (gęsta zupa) Przepis ten dostałam od Aprelki,babki mieszkającej w Samarze.Teraz umieściła go w [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=15&page=36"][B]Izbushce[/B][/URL]zdjęcia są o wiele ładniejsze od mojego . [ATTACH=full]70649[/ATTACH] [B]Bulion:[/B] -ok.1/2 kg mięsa (wieprzowina,wołowina lub kurczak) na 3 l bulionu -marchew,pietruszka ,cebula(można gotowac bez warzyw) -sól,pieprz,liść laurowy [B] Kulesz:[/B] -1 średnia czerwona papryka(może być żółta lub zielona) -1 marchew -1 cebula -zielona pietruszka,koper,lub kolendra(1/2 pęczka) -150 g kaszy jaglanej -1 ziemniak lub 1 średni kabaczek,cukinia o wadze ok.200g Ugotować bulion(ok.1,5 godz),wyjąć mięso,a do bulionu włożyć pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotować 15 minut. Marchew,cebulę,paprykę pokroić w słomkę i podsmażyć w niewielkiej ilości masła- całość wrzucić do bulionu. Dodajemy również połowę zielonej pietruszki. Jak tylko wszystko się zagotuje,wrzucamy dobrze wymytą kaszę jaglaną. [B]Kaszę gotujemy 5 minut[/B],nie mniej i nie więcej. Wyłączyć gaz,wsypać resztę zielonej pietruszki,zamieszać i zostawić na 10 minut. [B]Kaszę jaglaną trzeba wcześniej dobrze wypłukać w kilku wodach,wymyć. Jagły powinny być całe,duże ziarna.[/B] ===================================================== Jeśli robimy to danie z kabaczkiem(bez ziemniaków),wówczas kabaczek podsmażamy z warzywami i wszystko dajemy do bulionu. Zupa wychodzi gęsta.Jeśli ktoś lubi rzadsze zupy,może dać więcej bulionu. Kulesz można gotować bez mięsa i dać np.warzywa podsmażane z boczkiem. [ATTACH=full]70650[/ATTACH] Ładny kolor kulesza daje marchew i papryka-ja do części zupy dałam pół łyżeczki pasty paprykowej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kulesz jaglany
Top
Bottom