- Paź 26, 2007
- 1,394
- 0
- 0
Kulki bajaderkowe
składniki:
zakalec
mleko
kakao
bakalie
alkohol
masło, ale niekoniecznie
Zakalca rozdrabniamy(najlepiej zetrzeć jak bułkę tartą), do zakalcowych okruszyn dodajemy mleko(w zależności od wielkości zakalca, średnio ok szklanki), kakao(z łyżkę), dużo bakali(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp) i alkohol(dowolny, ilość, w zależności jak lubimy, ja lubię mocno nasączone, to dodaję kilka łyżek), możemy do tego dodać masło, żeby się lepiej lepiło(1, 2 łyżki).
Wszystko to lepimy ze sobą, tak aby powstała masa nadająca się do ulepienia kulek. Gdy za sucha, dodajemy mleka, bądź masła.
Można też dodać jakiś aromat. Uformowane kulki obtaczamy w kakao, wiórkach kokosowych lub drobno zmielonych orzechach. Takie kulki są pyszne!
Do tych na zdjęciu(ostatnia) dodałam złotego syropu i cukru, bo powstały z nieudanych, mało słodkich muffinek
składniki:
zakalec
mleko
kakao
bakalie
alkohol
masło, ale niekoniecznie
Zakalca rozdrabniamy(najlepiej zetrzeć jak bułkę tartą), do zakalcowych okruszyn dodajemy mleko(w zależności od wielkości zakalca, średnio ok szklanki), kakao(z łyżkę), dużo bakali(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp) i alkohol(dowolny, ilość, w zależności jak lubimy, ja lubię mocno nasączone, to dodaję kilka łyżek), możemy do tego dodać masło, żeby się lepiej lepiło(1, 2 łyżki).
Wszystko to lepimy ze sobą, tak aby powstała masa nadająca się do ulepienia kulek. Gdy za sucha, dodajemy mleka, bądź masła.
Można też dodać jakiś aromat. Uformowane kulki obtaczamy w kakao, wiórkach kokosowych lub drobno zmielonych orzechach. Takie kulki są pyszne!

Do tych na zdjęciu(ostatnia) dodałam złotego syropu i cukru, bo powstały z nieudanych, mało słodkich muffinek

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: