Kulki bajaderkowe

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
Kulki bajaderkowe

składniki:

zakalec
mleko
kakao
bakalie
alkohol
masło, ale niekoniecznie

Zakalca rozdrabniamy(najlepiej zetrzeć jak bułkę tartą), do zakalcowych okruszyn dodajemy mleko(w zależności od wielkości zakalca, średnio ok szklanki), kakao(z łyżkę), dużo bakali(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp) i alkohol(dowolny, ilość, w zależności jak lubimy, ja lubię mocno nasączone, to dodaję kilka łyżek), możemy do tego dodać masło, żeby się lepiej lepiło(1, 2 łyżki).
Wszystko to lepimy ze sobą, tak aby powstała masa nadająca się do ulepienia kulek. Gdy za sucha, dodajemy mleka, bądź masła.
Można też dodać jakiś aromat. Uformowane kulki obtaczamy w kakao, wiórkach kokosowych lub drobno zmielonych orzechach. Takie kulki są pyszne!

baj1.jpg
Do tych na zdjęciu(ostatnia) dodałam złotego syropu i cukru, bo powstały z nieudanych, mało słodkich muffinek
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • baj1.jpg
    baj1.jpg
    225.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy