POLLO ADOBADO
Klasztorny przepis rodem z Hiszpanii
Przepis znalazłam w moich ulubionych "Smakach i aromatach". Zrobiłam, zjadłam w towarzystwie i jeszcze rozkoszujemy się smakiem. Było to danie główne, do którego wzięłam:
-1 kurczaka
-4 strąki papryki (można kolorową - ja wzięłam tylko czerwoną)
-3 pomidory
-2 łyżki masła
Marynata
- 4 łyżki oliwy z oliwek
-6 z grubsza posiekanych ząbków czosnku
-1 drobno posiekana cebula
-sok z 1 cytryny
-2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
-1 łyżeczka chilli
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1 łyżeczka kminku*
-3 całe gożdziki
-3 zmiażdżone ziarna ziela angielskiego
-3 łyżki sherry (nie miałam, więc wzięłam białe półwytrawne)
-1 łyżeczka miodu
-sol do smaku
*zamiast kminku mozna dodac taka sama ilosc kuminu
Wkładamy do garnka (byle nie aluminiowego) wszystkie siekanki marynaty i dokładnie je razem mieszamy.
Kurczaka dzielimy na nieduże kawałki i nacinamy skórkę ostrym nożem. Wkładamy mięso do garnka. Mieszamy, żeby każdy kawałek kurczaka pokrył się marynatą. Zostawiamy na godzinę. Teraz kroimy paprykę w paski. Ostrym nożem zdejmujemy skórkę.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, zdejmujemy skórkę i dzielimy na ósemki.
Wyjmujemy kawałki kurczaka i układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy obficie marynatą.
Sprawdzamy, czy na każdym kawałku znajduje się czosnek. Pieczemy w piekarniku podgrzanym do 200 st., aż udka staną się chrupiące i miękkie. (W przepisie podano 40 minut, ja piekłam dłużej, sprawdzając miękkość widelcem).
Polewamy resztą marynaty pomidory i paprykę.
Po 30 - 40 minutach wyjmujemy naczynie z kurczakiem na chwilę, wsypujemy warzywa, delikatnie mieszamy i pieczemy dalej.
Podajemy tę niezwykle aromatyczną potrawę z zieloną sałatą i świeżym pomiidorem w towarzystwie wypiecznego na sypko ryżu białego i dzikiego.
Moje uwagi.
Kupuję kurczaka w kawałkach,
edit: dodam dzisiaj dlaczego, bo wczoraj mi umknęło - otóż wybieram częścści które najbardziej lubię - na przykład górne kawałki udek
Paprykę w ćwiartkach (oczyszczoną) lub w całości przez chwilkę opiekam. Skórka sama schodzi.
Klasztorny przepis rodem z Hiszpanii
Przepis znalazłam w moich ulubionych "Smakach i aromatach". Zrobiłam, zjadłam w towarzystwie i jeszcze rozkoszujemy się smakiem. Było to danie główne, do którego wzięłam:
-1 kurczaka
-4 strąki papryki (można kolorową - ja wzięłam tylko czerwoną)
-3 pomidory
-2 łyżki masła
Marynata
- 4 łyżki oliwy z oliwek
-6 z grubsza posiekanych ząbków czosnku
-1 drobno posiekana cebula
-sok z 1 cytryny
-2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
-1 łyżeczka chilli
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1 łyżeczka kminku*
-3 całe gożdziki
-3 zmiażdżone ziarna ziela angielskiego
-3 łyżki sherry (nie miałam, więc wzięłam białe półwytrawne)
-1 łyżeczka miodu
-sol do smaku
*zamiast kminku mozna dodac taka sama ilosc kuminu
Wkładamy do garnka (byle nie aluminiowego) wszystkie siekanki marynaty i dokładnie je razem mieszamy.
Kurczaka dzielimy na nieduże kawałki i nacinamy skórkę ostrym nożem. Wkładamy mięso do garnka. Mieszamy, żeby każdy kawałek kurczaka pokrył się marynatą. Zostawiamy na godzinę. Teraz kroimy paprykę w paski. Ostrym nożem zdejmujemy skórkę.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, zdejmujemy skórkę i dzielimy na ósemki.
Wyjmujemy kawałki kurczaka i układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy obficie marynatą.
Sprawdzamy, czy na każdym kawałku znajduje się czosnek. Pieczemy w piekarniku podgrzanym do 200 st., aż udka staną się chrupiące i miękkie. (W przepisie podano 40 minut, ja piekłam dłużej, sprawdzając miękkość widelcem).
Polewamy resztą marynaty pomidory i paprykę.
Po 30 - 40 minutach wyjmujemy naczynie z kurczakiem na chwilę, wsypujemy warzywa, delikatnie mieszamy i pieczemy dalej.
Podajemy tę niezwykle aromatyczną potrawę z zieloną sałatą i świeżym pomiidorem w towarzystwie wypiecznego na sypko ryżu białego i dzikiego.
Moje uwagi.
Kupuję kurczaka w kawałkach,
edit: dodam dzisiaj dlaczego, bo wczoraj mi umknęło - otóż wybieram częścści które najbardziej lubię - na przykład górne kawałki udek
Paprykę w ćwiartkach (oczyszczoną) lub w całości przez chwilkę opiekam. Skórka sama schodzi.
Ostatnią edycję dokonał moderator: