Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Kurczak Adobado
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1591107" data-attributes="member: 10341"><p><strong> POLLO ADOBADO</strong> </p><p><strong>Klasztorny przepis rodem z Hiszpanii</strong></p><p></p><p></p><p>Przepis znalazłam w moich ulubionych &quot;Smakach i aromatach&quot;. Zrobiłam, zjadłam w towarzystwie i jeszcze rozkoszujemy się smakiem. Było to danie główne, do którego wzięłam:</p><p>-1 kurczaka</p><p>-4 strąki papryki (można kolorową - ja wzięłam tylko czerwoną)</p><p>-3 pomidory</p><p>-2 łyżki masła</p><p><strong>Marynata</strong></p><p><strong></strong>- 4 łyżki oliwy z oliwek</p><p>-6 z grubsza posiekanych ząbków czosnku</p><p>-1 drobno posiekana cebula</p><p>-sok z 1 cytryny</p><p>-2 łyżeczki startej skórki cytrynowej</p><p>-1 łyżeczka chilli</p><p>-1 łyżeczka słodkiej papryki</p><p>-1 łyżeczka kminku*</p><p>-3 całe gożdziki</p><p>-3 zmiażdżone ziarna ziela angielskiego</p><p>-3 łyżki sherry (nie miałam, więc wzięłam białe półwytrawne)</p><p>-1 łyżeczka miodu</p><p>-sol do smaku</p><p></p><p>*zamiast kminku mozna dodac taka sama ilosc kuminu</p><p></p><p>Wkładamy do garnka (byle nie aluminiowego) wszystkie siekanki marynaty i dokładnie je razem mieszamy.</p><p>Kurczaka dzielimy na nieduże kawałki i nacinamy skórkę ostrym nożem. Wkładamy mięso do garnka. Mieszamy, żeby każdy kawałek kurczaka pokrył się marynatą. Zostawiamy na godzinę. Teraz kroimy paprykę w paski. Ostrym nożem zdejmujemy skórkę.</p><p>Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, zdejmujemy skórkę i dzielimy na ósemki.</p><p>Wyjmujemy kawałki kurczaka i układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy obficie marynatą.</p><p>Sprawdzamy, czy na każdym kawałku znajduje się czosnek. Pieczemy w piekarniku podgrzanym do 200 st., aż udka staną się chrupiące i miękkie. (W przepisie podano 40 minut, ja piekłam dłużej, sprawdzając miękkość widelcem).</p><p>Polewamy resztą marynaty pomidory i paprykę.</p><p>Po 30 - 40 minutach wyjmujemy naczynie z kurczakiem na chwilę, wsypujemy warzywa, delikatnie mieszamy i pieczemy dalej.</p><p>Podajemy tę niezwykle aromatyczną potrawę z zieloną sałatą i świeżym pomiidorem w towarzystwie wypiecznego na sypko ryżu białego i dzikiego.</p><p></p><p></p><p><strong>Moje uwagi.</strong></p><p><strong></strong>Kupuję kurczaka w kawałkach,</p><p>edit: dodam dzisiaj dlaczego, bo wczoraj mi umknęło - otóż wybieram częścści które najbardziej lubię - na przykład górne kawałki udek</p><p>Paprykę w ćwiartkach (oczyszczoną) lub w całości przez chwilkę opiekam. Skórka sama schodzi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1591107, member: 10341"] [B] POLLO ADOBADO[/B] [B]Klasztorny przepis rodem z Hiszpanii[/B] Przepis znalazłam w moich ulubionych "Smakach i aromatach". Zrobiłam, zjadłam w towarzystwie i jeszcze rozkoszujemy się smakiem. Było to danie główne, do którego wzięłam: -1 kurczaka -4 strąki papryki (można kolorową - ja wzięłam tylko czerwoną) -3 pomidory -2 łyżki masła [B]Marynata [/B]- 4 łyżki oliwy z oliwek -6 z grubsza posiekanych ząbków czosnku -1 drobno posiekana cebula -sok z 1 cytryny -2 łyżeczki startej skórki cytrynowej -1 łyżeczka chilli -1 łyżeczka słodkiej papryki -1 łyżeczka kminku* -3 całe gożdziki -3 zmiażdżone ziarna ziela angielskiego -3 łyżki sherry (nie miałam, więc wzięłam białe półwytrawne) -1 łyżeczka miodu -sol do smaku *zamiast kminku mozna dodac taka sama ilosc kuminu Wkładamy do garnka (byle nie aluminiowego) wszystkie siekanki marynaty i dokładnie je razem mieszamy. Kurczaka dzielimy na nieduże kawałki i nacinamy skórkę ostrym nożem. Wkładamy mięso do garnka. Mieszamy, żeby każdy kawałek kurczaka pokrył się marynatą. Zostawiamy na godzinę. Teraz kroimy paprykę w paski. Ostrym nożem zdejmujemy skórkę. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, zdejmujemy skórkę i dzielimy na ósemki. Wyjmujemy kawałki kurczaka i układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy obficie marynatą. Sprawdzamy, czy na każdym kawałku znajduje się czosnek. Pieczemy w piekarniku podgrzanym do 200 st., aż udka staną się chrupiące i miękkie. (W przepisie podano 40 minut, ja piekłam dłużej, sprawdzając miękkość widelcem). Polewamy resztą marynaty pomidory i paprykę. Po 30 - 40 minutach wyjmujemy naczynie z kurczakiem na chwilę, wsypujemy warzywa, delikatnie mieszamy i pieczemy dalej. Podajemy tę niezwykle aromatyczną potrawę z zieloną sałatą i świeżym pomiidorem w towarzystwie wypiecznego na sypko ryżu białego i dzikiego. [B]Moje uwagi. [/B]Kupuję kurczaka w kawałkach, edit: dodam dzisiaj dlaczego, bo wczoraj mi umknęło - otóż wybieram częścści które najbardziej lubię - na przykład górne kawałki udek Paprykę w ćwiartkach (oczyszczoną) lub w całości przez chwilkę opiekam. Skórka sama schodzi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Kurczak Adobado
Bottom