Kurczak cytryna i tymianek*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Bardzo, bardzo mi smakowal kurczak w knajpie
Smak duzo zawdziecza temu, ze grilowany na zywym ogniu, co zrobie latem.
A teraz zadowalam sie ze smakiem wersja piekarnikowa.

600-800g kury
1 mala cytryna
1-2 zeby czosnku
2 lyzki oliwy
1 lyzka miodu
2 lyzki tymianku (choc ziola prowansalskie tez sa doskonale) lub, jesli mamy swieze 4 lyzki
sol i pieprz

peri-peri dodawac z umiarem, moglabym radzic zaczac od 1/4 - 1/2 lyzeczki, ale ja bardzo ostro nie jem, a i to nie jest potrawa na bardzo ostro.
jesli ktos chce prawdziwe peri-peri daje sie 2 lyzeczki na kg miesa, lub wiecej
Mozna zastapic chili

Piersi z kury dac mniej, nozek wiecej - bo kosci wiecej.
Czosnek posiekac, lub przecisnac przez praske. Natrzec kure razem z peri-peri, sola i pieprzem.
Sok z cytryny i otarta skorke, miod, oliwe, tymianek (jesli swiezy to same listki) wymieszac i polac kure.
Jesli sie griluje to pozostaloscia marynaty po wyjeciu kury smarowac ja od czasu do czasu.
Jesli w piekarniku - mozna pozostawic czesc i tak samo smarowac, lub (jak sie ma zdolnosci do parzenia o gore piekarnika jak ja) wlac wszystko tylko w czasie pieczenia przelozyc kure ze 4 razy, w taki sposob, zeby sos "zagarniac" na mieso, zeby jak najwiecej sie przykleilo, i oblepilo mieso.

Piec w nagrzanym piekarniku: 190C (375F) 35-40 min.

Myslalam, ze dzis dolacze zdjecia, ale nie dotarlam po kure
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Nareszcie znalazłam trochę czasu by zamieścić tu zdjęcie.

Ker, jak zwykle wspaniały przepis, który trafia w nasze preferencje. Z racji pory roku zrobiliśmy w piekarniku.

kurczak_tymianek_cytryna.jpg
 

Załączniki

  • kurczak_tymianek_cytryna.jpg
    kurczak_tymianek_cytryna.jpg
    107 KB · Wyświetleń: 0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Szczeka mi opadla na podloge!

Dziekuje za zdjecie. Moje by takie nie bylo
icon_redface.gif

Piekna kura, az chce sie lizac monitor.
I ciesze sie, ze smakowal.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
ker, nie ma za co
icon_smile.gif


A monitora lepiej nie lizać, bo może jeszcze kopnąć jeśli jest CRT ;)