- Kwi 12, 2006
- 7,139
- 0
- 36
Potrzebny będzie solidnych rozmiarów ptak 1,5-2 kg., któremu obcinamy szyję pozostawiając skórę tejże.
Następnie nacieramy wspomnianego (zewnątrz i wewnątrz) solą, a po napełnieniu nadzieniem ulubioną przyprawą do drobiu.
Potem przygotowujemy wypełnienie:
-ok. 30 dag zmielonej karkówki
-ok. 15-20 dag oczyszczonych wątróbek drobiowych pokrojonych w kostkę (mniej więcej)
-1-1,5 namoczonej w mleku i odciśniętej kajzerki
-1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
-kilka ząbków czosnku
-2 żółtka
-2 białka ubite na pianę
-natka pietruszki
-majeranek
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, na końcu dodając pianę, doprawić solą i pieprzem.
Napełnić "szyję" i spiąć wykałaczkami lub zszyć albo związać nitką.
Napełnić "brzuch" i też zszyć lub spiąć.
Po natarciu przyprawami obłożyć przeciętymi ząbkami czosnku.
Włożyć do nagrzanego pieca (180st.) polewając olejem, a do naczynia wlewając ok szklanki wody.
Podczas pieczenia polewać powstałym sosem.
Piec 1,5-2 godzin.
Najlepiej smakuje na zimno, szczególnie nadzienie
z ćwikłą z chrzanem.
Następnie nacieramy wspomnianego (zewnątrz i wewnątrz) solą, a po napełnieniu nadzieniem ulubioną przyprawą do drobiu.
Potem przygotowujemy wypełnienie:
-ok. 30 dag zmielonej karkówki
-ok. 15-20 dag oczyszczonych wątróbek drobiowych pokrojonych w kostkę (mniej więcej)
-1-1,5 namoczonej w mleku i odciśniętej kajzerki
-1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
-kilka ząbków czosnku
-2 żółtka
-2 białka ubite na pianę
-natka pietruszki
-majeranek
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, na końcu dodając pianę, doprawić solą i pieprzem.
Napełnić "szyję" i spiąć wykałaczkami lub zszyć albo związać nitką.
Napełnić "brzuch" i też zszyć lub spiąć.
Po natarciu przyprawami obłożyć przeciętymi ząbkami czosnku.
Włożyć do nagrzanego pieca (180st.) polewając olejem, a do naczynia wlewając ok szklanki wody.
Podczas pieczenia polewać powstałym sosem.
Piec 1,5-2 godzin.
Najlepiej smakuje na zimno, szczególnie nadzienie
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: