- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kurczak marynowany w miodzie i cytrynie
wg Karola Okrasy
6 podudzia kurczaka
5 łyżeczek miodu
4 łyżeczki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej zmielonej papryki
1 cytryna
1. Do miski wlewamy miód, sos sojowy i paprykę. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki czosnek oraz sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy. Dodajemy podudzia . Przykrywamy folią i wkładamy na ok 20 minut do lodówki.
2. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka, polewamy wszystko marynatą. Drugą połowę cytryny kroimy w małe cząstki i dodajemy je do kurczaka.
3. Pieczemy w temp 180 stopni przez 40 minut
Ps 1. Kurczaka upiekłem w "foli do Pieczenia" - rękawie.
Ps 2. Instrukcje do przepisu znajdziecie http://kuchnialidla.pl/#/okrasa,24.html
wg Karola Okrasy

6 podudzia kurczaka
5 łyżeczek miodu
4 łyżeczki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej zmielonej papryki
1 cytryna
1. Do miski wlewamy miód, sos sojowy i paprykę. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki czosnek oraz sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy. Dodajemy podudzia . Przykrywamy folią i wkładamy na ok 20 minut do lodówki.
2. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka, polewamy wszystko marynatą. Drugą połowę cytryny kroimy w małe cząstki i dodajemy je do kurczaka.
3. Pieczemy w temp 180 stopni przez 40 minut
Ps 1. Kurczaka upiekłem w "foli do Pieczenia" - rękawie.
Ps 2. Instrukcje do przepisu znajdziecie http://kuchnialidla.pl/#/okrasa,24.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: