Najpierw chciałam przeprosić za kiepską jakość zdjęcia, ale było robione szybko telefonem komórkowym i jakie wyszło, każdy widzi. Może jednak kogoś przekona do zrobienia tego dania. Pochodzi ono z przepisu Nigelli Lawson, który znalazłam w necie. Jest bardzo wygodne w przygotowaniu, bo robi się je z dnia na dzień, co oszczędza czas określonego dnia. Drugim aspektem było wykorzystanie całego spisu przypraw, których mam pełną szafkę i nareszcie mogłam je użyć niczego nie kupując. Potrawa dla amatorów dań pikantnych, w tym przypadku słodko-pikantnych. Ale do rzeczy. Podaję składniki za autorką przepisu.
Składniki
Ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego
4 ząbki czosnku, obrane
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki suszonego chili
4 łyżki stołowe mielonych migdałów
pół szklanki wody
5 ziaren kardamonu, startego
1 laska cynamonu, przełamana wpół
2 liście laurowe,
4 gożdziki
1/4 szklanki oleju
Ok. 1,3 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części
2 cebule, posiekane
1 kubek greckiego jogurtu
1 szklanka bulionu z kury
pół szklanki śmietany kremówki
pół szklanki rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybrania
Wkładamy imbir, kmin, kolendrę, czosnek i chili do miksera i miksujemy. Następnie dodajemy mielone migdały i wodę, znów miksujemy i odstawiamy na bok.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami obsmażamy z obu stron kurczaka na rumiano. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy go dusić.
Do oleju po kurczaku dodajemy cebulę i przyprawy (kardamon, cynamon, liście laurowe, goździki). Smażymy, ciągle mieszając, aż cebula będzie miękka i lekko brązowa. Wlewamy zmiksowaną wcześniej pastę i dusimy wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodajemy jogurt, aby zrobił się sos, potem bulion, kremówkę i rodzynki.
Dodajemy wszystko do kurczaka, posypujemy garam masala, cukrem i solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.
Odstawiamy do wystygnięcia, podgrzewamy następnego dnia i posypujemy migdałami. Podawałam z wypieczonym na sypko ryżem.
Dobre zdjęcie ilustrujące to danie można obejrzeć w przepisach Nigelli Lawson – Nigella Ucztuje. Niestety, nie udało mi się wkleić linka.
Składniki
Ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego
4 ząbki czosnku, obrane
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki suszonego chili
4 łyżki stołowe mielonych migdałów
pół szklanki wody
5 ziaren kardamonu, startego
1 laska cynamonu, przełamana wpół
2 liście laurowe,
4 gożdziki
1/4 szklanki oleju
Ok. 1,3 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części
2 cebule, posiekane
1 kubek greckiego jogurtu
1 szklanka bulionu z kury
pół szklanki śmietany kremówki
pół szklanki rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybrania
Wkładamy imbir, kmin, kolendrę, czosnek i chili do miksera i miksujemy. Następnie dodajemy mielone migdały i wodę, znów miksujemy i odstawiamy na bok.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami obsmażamy z obu stron kurczaka na rumiano. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy go dusić.
Do oleju po kurczaku dodajemy cebulę i przyprawy (kardamon, cynamon, liście laurowe, goździki). Smażymy, ciągle mieszając, aż cebula będzie miękka i lekko brązowa. Wlewamy zmiksowaną wcześniej pastę i dusimy wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodajemy jogurt, aby zrobił się sos, potem bulion, kremówkę i rodzynki.
Dodajemy wszystko do kurczaka, posypujemy garam masala, cukrem i solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.
Odstawiamy do wystygnięcia, podgrzewamy następnego dnia i posypujemy migdałami. Podawałam z wypieczonym na sypko ryżem.
Dobre zdjęcie ilustrujące to danie można obejrzeć w przepisach Nigelli Lawson – Nigella Ucztuje. Niestety, nie udało mi się wkleić linka.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: