Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak Mughlai*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1158949" data-attributes="member: 10341"><p>Najpierw chciałam przeprosić za kiepską jakość zdjęcia, ale było robione szybko telefonem komórkowym i jakie wyszło, każdy widzi. Może jednak kogoś przekona do zrobienia tego dania. Pochodzi ono z przepisu Nigelli Lawson, który znalazłam w necie. Jest bardzo wygodne w przygotowaniu, bo robi się je z dnia na dzień, co oszczędza czas określonego dnia. Drugim aspektem było wykorzystanie całego spisu przypraw, których mam pełną szafkę i nareszcie mogłam je użyć niczego nie kupując. Potrawa dla amatorów dań pikantnych, w tym przypadku słodko-pikantnych. Ale do rzeczy. Podaję składniki za autorką przepisu.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">4 ząbki czosnku, obrane</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">2 łyżeczki mielonego kminu</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">1 łyżeczka mielonej kolendry</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">pół łyżeczki suszonego chili</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">4 łyżki stołowe mielonych migdałów</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">pół szklanki wody</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">5 ziaren kardamonu, startego</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">1 laska cynamonu, przełamana wpół</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">2 liście laurowe, </span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">4 gożdziki</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">1/4 szklanki oleju</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Ok. 1,3 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">2 cebule, posiekane</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">1 kubek greckiego jogurtu</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">1 szklanka bulionu z kury</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">pół szklanki śmietany kremówki</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">pół szklanki rodzynek sułtańskich</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">1 łyżeczka garam masala </span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">1 łyżka stołowa cukru</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">1 łyżeczka soli</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">3/4 szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybrania</span></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong>Wkładamy imbir, kmin, kolendrę, czosnek i chili do miksera i miksujemy. Następnie dodajemy mielone migdały i wodę, znów miksujemy i odstawiamy na bok.</p><p></p><p>Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami obsmażamy z obu stron kurczaka na rumiano. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy go dusić.</p><p></p><p>Do oleju po kurczaku dodajemy cebulę i przyprawy (kardamon, cynamon, liście laurowe, goździki). Smażymy, ciągle mieszając, aż cebula będzie miękka i lekko brązowa. Wlewamy zmiksowaną wcześniej pastę i dusimy wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodajemy jogurt, aby zrobił się sos, potem bulion, kremówkę i rodzynki. </p><p></p><p>Dodajemy wszystko do kurczaka, posypujemy garam masala, cukrem i solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.</p><p></p><p>Odstawiamy do wystygnięcia, podgrzewamy następnego dnia i posypujemy migdałami. Podawałam z wypieczonym na sypko ryżem.</p><p></p><p>Dobre zdjęcie ilustrujące to danie można obejrzeć w przepisach Nigelli Lawson – Nigella Ucztuje. Niestety, nie udało mi się wkleić linka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1158949, member: 10341"] Najpierw chciałam przeprosić za kiepską jakość zdjęcia, ale było robione szybko telefonem komórkowym i jakie wyszło, każdy widzi. Może jednak kogoś przekona do zrobienia tego dania. Pochodzi ono z przepisu Nigelli Lawson, który znalazłam w necie. Jest bardzo wygodne w przygotowaniu, bo robi się je z dnia na dzień, co oszczędza czas określonego dnia. Drugim aspektem było wykorzystanie całego spisu przypraw, których mam pełną szafkę i nareszcie mogłam je użyć niczego nie kupując. Potrawa dla amatorów dań pikantnych, w tym przypadku słodko-pikantnych. Ale do rzeczy. Podaję składniki za autorką przepisu. [B]Składniki [FONT=Times New Roman]Ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego[/FONT] [FONT=Times New Roman]4 ząbki czosnku, obrane[/FONT] [FONT=Times New Roman]2 łyżeczki mielonego kminu[/FONT] [FONT=Times New Roman]1 łyżeczka mielonej kolendry[/FONT] [FONT=Times New Roman]pół łyżeczki suszonego chili[/FONT] [FONT=Times New Roman]4 łyżki stołowe mielonych migdałów[/FONT] [FONT=Times New Roman]pół szklanki wody[/FONT] [FONT=Times New Roman]5 ziaren kardamonu, startego[/FONT] [FONT=Times New Roman]1 laska cynamonu, przełamana wpół[/FONT] [FONT=Times New Roman]2 liście laurowe, [/FONT] [FONT=Times New Roman]4 gożdziki[/FONT] [FONT=Times New Roman]1/4 szklanki oleju[/FONT] [FONT=Times New Roman]Ok. 1,3 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części[/FONT] [FONT=Times New Roman]2 cebule, posiekane[/FONT] [FONT=Times New Roman]1 kubek greckiego jogurtu[/FONT] [FONT=Times New Roman]1 szklanka bulionu z kury[/FONT] [FONT=Times New Roman]pół szklanki śmietany kremówki[/FONT] [FONT=Times New Roman]pół szklanki rodzynek sułtańskich[/FONT] [FONT=Times New Roman]1 łyżeczka garam masala [/FONT] [FONT=Times New Roman]1 łyżka stołowa cukru[/FONT] [FONT=Times New Roman]1 łyżeczka soli[/FONT] [FONT=Times New Roman]3/4 szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybrania[/FONT] [/B]Wkładamy imbir, kmin, kolendrę, czosnek i chili do miksera i miksujemy. Następnie dodajemy mielone migdały i wodę, znów miksujemy i odstawiamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami obsmażamy z obu stron kurczaka na rumiano. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy go dusić. Do oleju po kurczaku dodajemy cebulę i przyprawy (kardamon, cynamon, liście laurowe, goździki). Smażymy, ciągle mieszając, aż cebula będzie miękka i lekko brązowa. Wlewamy zmiksowaną wcześniej pastę i dusimy wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodajemy jogurt, aby zrobił się sos, potem bulion, kremówkę i rodzynki. Dodajemy wszystko do kurczaka, posypujemy garam masala, cukrem i solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Odstawiamy do wystygnięcia, podgrzewamy następnego dnia i posypujemy migdałami. Podawałam z wypieczonym na sypko ryżem. Dobre zdjęcie ilustrujące to danie można obejrzeć w przepisach Nigelli Lawson – Nigella Ucztuje. Niestety, nie udało mi się wkleić linka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak Mughlai*
Bottom