Kurczak na parze z imbirem i cytryną

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Kurczak na parze z imbirem i cytryną

Przepis pochodzi z książki Marty Gessler "Kuchnia Marty. Kolory smaków", tylko dostosowałam go do diety Dukana.

4 porcje

Składniki:
2 całe piersi z kurczaka
korzeń imbiru o dług. ok. 3 cm
skórka z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:
Piersi z kurczaka podzielić na 4 części. Imbir obrać i drobno posiekać. Natrzeć nim mięso, posypać startą skórką z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Ugotować na parze.

W oryginale podaje się do niego gorący sos z bulionu, śmietany i soku z cytryny, ja zrobiłam zimny dip jogurtowo - serkowy z sokiem i skórką z cytryny oraz odrobiną czosnku i estragonu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy