- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Cóż tu dużo pisać: prosty w przygotowaniu, pyszny i aromatyczy kurczak. Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen, wyd. Parragon. Polecam!
Udka (6-8) lub podudzia z kurczaka (4)
marynata (jeśli robimy bardzo dużą ilość kurczaka, ilość marynaty oczywiście zwielokrotniamy)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 zmielone ziarna kardamonu
ostra papryka do smaku
sól i czarny pieprz do smaku
ok. 4 łyżki oleju
Do miski wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć kurczaka, po czym pozostawić w misce (w lodówce) na min. 2 godziny, najlepiej na noc.
Udka kurczaka piec w piekarniku aż będą rumiane.
(180 stopni, około 1-1,5 godziny w zależności od ilości udek. Kiedy będą upieczone, można na ostatnie 15 minut zwiększyć temperaturę, by skórka się zrumieniła. Jeśli natomiast skórka rumieni się zbyt szybko, przykrywany kurczaka kawałkiem folii aluminiowej)

Udka (6-8) lub podudzia z kurczaka (4)
marynata (jeśli robimy bardzo dużą ilość kurczaka, ilość marynaty oczywiście zwielokrotniamy)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 zmielone ziarna kardamonu
ostra papryka do smaku
sól i czarny pieprz do smaku
ok. 4 łyżki oleju
Do miski wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć kurczaka, po czym pozostawić w misce (w lodówce) na min. 2 godziny, najlepiej na noc.
Udka kurczaka piec w piekarniku aż będą rumiane.
(180 stopni, około 1-1,5 godziny w zależności od ilości udek. Kiedy będą upieczone, można na ostatnie 15 minut zwiększyć temperaturę, by skórka się zrumieniła. Jeśli natomiast skórka rumieni się zbyt szybko, przykrywany kurczaka kawałkiem folii aluminiowej)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: