Kurczak pieczony po izraelsku

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Cóż tu dużo pisać: prosty w przygotowaniu, pyszny i aromatyczy kurczak. Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen, wyd. Parragon. Polecam!

kurczak_po__ydowsku.JPG

Udka (6-8) lub podudzia z kurczaka (4)

marynata (jeśli robimy bardzo dużą ilość kurczaka, ilość marynaty oczywiście zwielokrotniamy)

1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 zmielone ziarna kardamonu
ostra papryka do smaku
sól i czarny pieprz do smaku
ok. 4 łyżki oleju

Do miski wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć kurczaka, po czym pozostawić w misce (w lodówce) na min. 2 godziny, najlepiej na noc.

Udka kurczaka piec w piekarniku aż będą rumiane.

(180 stopni, około 1-1,5 godziny w zależności od ilości udek. Kiedy będą upieczone, można na ostatnie 15 minut zwiększyć temperaturę, by skórka się zrumieniła. Jeśli natomiast skórka rumieni się zbyt szybko, przykrywany kurczaka kawałkiem folii aluminiowej)

Załączniki

• kurczak_po__ydowsku.JPG
    kurczak_po__ydowsku.JPG
    108.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dziękuję Ci, że nareszcie udka, bo ciągle nie mogę się przekonać do piersi, niezależnie od tego jak smakowity byłby przepis. Dzisiaj kupiłam górne części udek, wszystkie pozostałe składniki mam, marynować będę przez noc, a jutro obiad. To do jutra - zdam sprawozdanie. Miłego dnia
wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko, zatem trzymam kciuki, mam nadzieję, że będzie Ci smakowało. Miłego dnia
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam z podwójnej porcji. Mój piekarnik, który nie zawsze chce ze mną współpracować, dzisiaj okazał się wyjątkowo łaskawy. Udka wyszły rewelacyjne. Miękkie, soczyste mięso pokryte smakowicie chrupiącą skórką
lecker.gif
. Zastanawiałam się, z czym to podać. Nie chciałam psuć tych wspaniałości zrobionym oddzielnie sosem. Zdecydowałam się na małe (drążone ) ziemniaczki z masłem i koperkiem oraz sałatkę z porów i jabłka. Smakowało doskonale.
Ponieważ walczę z przeziębieniem, nie muszę ciągle gotować. Chyba że pomoże mi to skonsumować mój syn, bo już dzisiaj prosił o pozostawienie mu odpowiedniej porcji. Polecam - to jest naprawdę dobre. Bardzo
anbetung.gif
dziękuję za przepis.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko, bardzo się cieszę, że Ci smakowało i jesteś zadowolona z przepisu.
icon_biggrin.gif

Też uważam, że lepiej je podawać bez żadnego sosu. Z Twoimi ziemniaczkami musiało być pyszne. Ja zpikantnym kuskusem podałam.
bussi.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy