- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
robię konkurencję Kawie 
wg Jamiego ten kurczak jest "sticky" czyli klejący
http://www.foodnetwork.com/recipes/jamie-o...cipe/index.html
Ja nie bardzo wiem o co mu chodzi, ale tak czy siak kurczak jest bardzo smaczny
Rzecz jasna nie obyło się bez modyfikacji
Podaję swoją wersję, oryginał w linku
500 g młodych ziemniaków
różne części z kuraka
, udka, pałki, można dorzucić pierś . Ilość wedle uznania. Jamie mówi o 12 nóżkach
600 g pomidorów, najlepiej rożnego koloru, u nas tylko czerwone
porządny chlust czerwonego octu winnego
pęczek świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
ostra papryka / pieprz kajeński / chili
oliwa
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Pomidory obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki.
Ziemniaki oczyścić, ugotować w osolonej wodzie.
Kurczaka ponakrawać, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i papryką/ pieprzem kajeńskim / chili.
Mięso obsmażyć na patelni (następnym razem pominę tę fazę i surowe wrzucę do piekarnika, będzie zdecydowanie zdrowiej).
Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Ziemniaki odlać. Lekko je ugnieść, powinny trochę popękać - żeby wchłonąć sos, który powstanie podczas pieczenia.
Bazylię, 4 łyżki oliwy, ocet winny, czosnek, pieprz i szczyptę soli zmiksować.
Ziemniaki i pomidory dorzucić do kurczaka. Całość polać sosem bazyliowym
Piec około 40 minut*
*surowy będzie wymagał nieco dłuższego czasu pieczenia

wg Jamiego ten kurczak jest "sticky" czyli klejący
http://www.foodnetwork.com/recipes/jamie-o...cipe/index.html
Ja nie bardzo wiem o co mu chodzi, ale tak czy siak kurczak jest bardzo smaczny

Rzecz jasna nie obyło się bez modyfikacji
Podaję swoją wersję, oryginał w linku
500 g młodych ziemniaków
różne części z kuraka
600 g pomidorów, najlepiej rożnego koloru, u nas tylko czerwone

porządny chlust czerwonego octu winnego
pęczek świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
ostra papryka / pieprz kajeński / chili
oliwa
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Pomidory obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki.
Ziemniaki oczyścić, ugotować w osolonej wodzie.
Kurczaka ponakrawać, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i papryką/ pieprzem kajeńskim / chili.
Mięso obsmażyć na patelni (następnym razem pominę tę fazę i surowe wrzucę do piekarnika, będzie zdecydowanie zdrowiej).
Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Ziemniaki odlać. Lekko je ugnieść, powinny trochę popękać - żeby wchłonąć sos, który powstanie podczas pieczenia.
Bazylię, 4 łyżki oliwy, ocet winny, czosnek, pieprz i szczyptę soli zmiksować.
Ziemniaki i pomidory dorzucić do kurczaka. Całość polać sosem bazyliowym
Piec około 40 minut*
*surowy będzie wymagał nieco dłuższego czasu pieczenia

Ostatnią edycję dokonał moderator: