- Sie 23, 2006
- 6,400
- 0
- 0
Skladniki:
mieso z kurczaka z rosolu, u mnie 2 udka i mieso z czesci grzbietowej (nie polecam piersi, bo ona maja najmniej smaku)
Sos:
60 g orzechow wloskich
1 lyzeczka masla
1 posiekana cebula
2-3 zabki czosnku
½ szkl zimnego rosolu (dolewac stopniowo)
120 g gestego jogurtu balkanskiego/tureckiego/greckiego
1 lyzeczka slodkiej papryki
½ lyzeczki ostrej papryki
sol
sok z cytryny do smaku
posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Na patelni rogrzac maslo, wsypac posiekane cebule i czosnek i podsmazyc na zloto. Wystudzic cebule z czosnkiem.
Do blendera wrzucic: orzeczy wloskie i cebule. Posiekac a nastepnie stopniowo dodawac rosol po ‘chlapce’ az masa będzie gladka.
W miseczce wymieszac: jogurt i mase orzechowa, dodac: papryki, sol, troche soku z cytryny i natke pietruszki.
Zimne mieso posiekac. Wymieszac z sosem i posypac dodatkowo natka z pietruszki.
Wstawic do lodownki na co najmniej 1 godzine żeby się przegryzlo.
Uwagi:
W wiekszosci przepisow do blendowanej masy orzechowej dodaje się 1-2 kromki chleba żeby zagescic. Ja tego nie robilam, bo rzadko jem bialy chleb, wiec nie było na stanie
U mnie zamiast samego miesa z kurczaka było mieso i zimny ryz (około 100 g), co znakomicie zagescilo te ‘salatke’.
Danie jest wyjatkowo niewygledne, ale pyszne!
Zrodla:
http://ozlemsturkishtable.com/2010/08/cerk...h-walnut-sauce/
http://www.cookeatblog.com/circassian-chicken/
PS. Macie juz teraz kilka dowodow na CinCinie, ze nie umiem robic zdjec
mieso z kurczaka z rosolu, u mnie 2 udka i mieso z czesci grzbietowej (nie polecam piersi, bo ona maja najmniej smaku)
Sos:
60 g orzechow wloskich
1 lyzeczka masla
1 posiekana cebula
2-3 zabki czosnku
½ szkl zimnego rosolu (dolewac stopniowo)
120 g gestego jogurtu balkanskiego/tureckiego/greckiego
1 lyzeczka slodkiej papryki
½ lyzeczki ostrej papryki
sol
sok z cytryny do smaku
posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Na patelni rogrzac maslo, wsypac posiekane cebule i czosnek i podsmazyc na zloto. Wystudzic cebule z czosnkiem.
Do blendera wrzucic: orzeczy wloskie i cebule. Posiekac a nastepnie stopniowo dodawac rosol po ‘chlapce’ az masa będzie gladka.
W miseczce wymieszac: jogurt i mase orzechowa, dodac: papryki, sol, troche soku z cytryny i natke pietruszki.
Zimne mieso posiekac. Wymieszac z sosem i posypac dodatkowo natka z pietruszki.
Wstawic do lodownki na co najmniej 1 godzine żeby się przegryzlo.
Uwagi:
W wiekszosci przepisow do blendowanej masy orzechowej dodaje się 1-2 kromki chleba żeby zagescic. Ja tego nie robilam, bo rzadko jem bialy chleb, wiec nie było na stanie

U mnie zamiast samego miesa z kurczaka było mieso i zimny ryz (około 100 g), co znakomicie zagescilo te ‘salatke’.
Danie jest wyjatkowo niewygledne, ale pyszne!
Zrodla:
http://ozlemsturkishtable.com/2010/08/cerk...h-walnut-sauce/
http://www.cookeatblog.com/circassian-chicken/
PS. Macie juz teraz kilka dowodow na CinCinie, ze nie umiem robic zdjec

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: