Ten przepis i na kurczaka "Hispalis" najczęściej robię z Burdy - Agencja Muza. Pracy przy nim niewiele, produktów też nie za dużo, za to smak doskonały. Przepis trochę zmodyfikowałam, zwłaszcza przy doborze mięsa. Nie lubię piersi kurczaka pod żadną postacią, nawet w całej tuszce, ale podam wersję oryginalną i moje drobne poprawki.
Składniki
1 kurczak (ja biorę 6 górnych części udek kurczaka)
sól, pieprz
trochę mąki
2 cebule
2 marchewki
3 łyżki oliwy lub oleju (ja robię na oliwie)
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
10 oliwek nadziewanych migdałami
Kto robi to danie z całego kurczaka, to po umyciu należy go osuszyć i podzielić na 4 lub 6 części. Górne części udek czyszczę od wewnętrznej strony z nadmiaru tłuszczu, zbędnej skóry i kości. Pozostawiam tylko kość udową i skórkę na wierzchu udka. Co prawda w jednym z supermarketów niedaleko mnie kupuję paczkowane, doskonale oczyszczone części udek, więc ta część pracy już mnie omija. Przygotowanego kurczaka należy natrzeć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Cebulę i marchew po obraniu pokroić w drobną kostkę. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę, na której obsmażam kurczaka z obu stron na rumiano i przekładam do brytfanki z dopasowaną przykrywą. Do tłuszczu po kurczaku wkładam cebulę i marchew, które przesmażam do zeszklenia cebuli. Następnie dodaję pomidory, mieszam i doprowadzam do zagotowania. Póżniej wszystko przekładam do brytfanki z kurczakiem, przykrywam i duszę na małym ogniu prawie godzinę. Mozna dusić krócej, ale mnie odpowiada bardzo miękkie i soczyste mięso. Na końcu dodaję pokrojone na połówki oliwki, doprawiam do smaku i podaję ze spaghetti lub innym makaronem i zieloną sałatą z sosem winegret.

Składniki
1 kurczak (ja biorę 6 górnych części udek kurczaka)
sól, pieprz
trochę mąki
2 cebule
2 marchewki
3 łyżki oliwy lub oleju (ja robię na oliwie)
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
10 oliwek nadziewanych migdałami
Kto robi to danie z całego kurczaka, to po umyciu należy go osuszyć i podzielić na 4 lub 6 części. Górne części udek czyszczę od wewnętrznej strony z nadmiaru tłuszczu, zbędnej skóry i kości. Pozostawiam tylko kość udową i skórkę na wierzchu udka. Co prawda w jednym z supermarketów niedaleko mnie kupuję paczkowane, doskonale oczyszczone części udek, więc ta część pracy już mnie omija. Przygotowanego kurczaka należy natrzeć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Cebulę i marchew po obraniu pokroić w drobną kostkę. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę, na której obsmażam kurczaka z obu stron na rumiano i przekładam do brytfanki z dopasowaną przykrywą. Do tłuszczu po kurczaku wkładam cebulę i marchew, które przesmażam do zeszklenia cebuli. Następnie dodaję pomidory, mieszam i doprowadzam do zagotowania. Póżniej wszystko przekładam do brytfanki z kurczakiem, przykrywam i duszę na małym ogniu prawie godzinę. Mozna dusić krócej, ale mnie odpowiada bardzo miękkie i soczyste mięso. Na końcu dodaję pokrojone na połówki oliwki, doprawiam do smaku i podaję ze spaghetti lub innym makaronem i zieloną sałatą z sosem winegret.