Kurczak Satay
Bardzo smaczne danko, moze sluzyc jako obiad lub jako przystawka , doskonala dla zapowiedzianych gosci
3/4 szklanki soku z cytryny
3/4 szklanki oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka czarnego pieprzu
pol lyzeczki suszonego tymianku
1 kg piersi z kurczakow
Satay dip
Razem mieszamy sok z cytryny, oliwe z oliwek, sol, pieprz i tymianek. W przygotowanej miksturze marynujemy nasze piersi z kurczaka przez okolo 6 godzin lub mozna zostawic przez noc.
Rozgrzewamy grill , grilujemy piersi okolo 10 minut na kazdej stronie. Gdygotowe, zostawiamy na boku az nie beda juz gorace nastepnie ktoimy na skosne plastry, nabijamy na wykalaczki i podajemy z satay dip.
Satay dip do kurczaka :
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka oleju sezamowego
2/ szklanki czerwonej cebuli,pokrojonej w mala kostke
1 1/2 lyzeczki przecisnietego czosnku
1 1/2 lyzeczki korzenia imbiru
1/4 lyzeczki suszonej czerwonej ostrej papryczki
1/4 szklanki brazowego cukru
2 lyzki octu z czerwonego wina
2 lyzki sosu sojowego
1/2 szklanki masla z orzeszkow ziemnych
1/4 szklanki keczupu
1 1/2 lyzeczki soku z limetki
( w originalnym przepisie jest jeszcze 2 lyzki sherry ale i bez niego jest pyszne
)
Oliwe, sezamowy olej , czerwona cebule , czosnek, imbir i czerwone suszona papryczke podgrzewamy z malym rondelku, okolo 10 -15minut. Nastepnie, dodajemy ocet,brazowy cukier, sos sojowy, malso orzechowe, keczup i sok z llimetki. Gotujemy wszystko razem przez kolejma minute. Chlodzimy i podajemy z kawalkami kuczarka
Smacznego
Przepis pochodzi z Barefoot Contessa
Bardzo smaczne danko, moze sluzyc jako obiad lub jako przystawka , doskonala dla zapowiedzianych gosci

3/4 szklanki soku z cytryny
3/4 szklanki oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka czarnego pieprzu
pol lyzeczki suszonego tymianku
1 kg piersi z kurczakow
Satay dip
Razem mieszamy sok z cytryny, oliwe z oliwek, sol, pieprz i tymianek. W przygotowanej miksturze marynujemy nasze piersi z kurczaka przez okolo 6 godzin lub mozna zostawic przez noc.
Rozgrzewamy grill , grilujemy piersi okolo 10 minut na kazdej stronie. Gdygotowe, zostawiamy na boku az nie beda juz gorace nastepnie ktoimy na skosne plastry, nabijamy na wykalaczki i podajemy z satay dip.
Satay dip do kurczaka :
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzka oleju sezamowego
2/ szklanki czerwonej cebuli,pokrojonej w mala kostke
1 1/2 lyzeczki przecisnietego czosnku
1 1/2 lyzeczki korzenia imbiru
1/4 lyzeczki suszonej czerwonej ostrej papryczki
1/4 szklanki brazowego cukru
2 lyzki octu z czerwonego wina
2 lyzki sosu sojowego
1/2 szklanki masla z orzeszkow ziemnych
1/4 szklanki keczupu
1 1/2 lyzeczki soku z limetki
( w originalnym przepisie jest jeszcze 2 lyzki sherry ale i bez niego jest pyszne
Oliwe, sezamowy olej , czerwona cebule , czosnek, imbir i czerwone suszona papryczke podgrzewamy z malym rondelku, okolo 10 -15minut. Nastepnie, dodajemy ocet,brazowy cukier, sos sojowy, malso orzechowe, keczup i sok z llimetki. Gotujemy wszystko razem przez kolejma minute. Chlodzimy i podajemy z kawalkami kuczarka

Smacznego

Przepis pochodzi z Barefoot Contessa