- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kurczak Sorrentino z fusilli
2 połówki piersi z kurczaka bez kości
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 mały bakłażan
2 cienkie plasterki prosciutto
pół szklanki bułki tartej
2 duże jajka
pół szklanki mąki pszennej
225 g świeżej mozazarelli w plasterkach
2 łyżki startego parmezanu
oliwa extra virgin
sól
2 szklanki sosu marinara
110 g makaronu typu fusilli (długie świderki) ugotowanego al dente
kilka listków świeżej bazylii
01 .Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza
02. Posypać połówki piersi z kurczaka solą, pieprzem, skropić oliwą i natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawić i zabrać się za przygotowanie sosu marinara i bakłażana.
03. W małym rondelku podgrzać sos pomidorowy i zagotować
04. Obrać bakłażana ze skórki i pokroić w poprzek na plastry o grubości ok. 5 mm.
05. Wysypać na płytkie talerze bułkę tartą i mąkę. Do miski wbić jajko i rozbić widelcem. Obtoczyć każdy kawałek bakłażana najpierw w mące, następnie zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
06. Rozgrzać patelnię i wlać 1/4 szklanki oliwy. Po rozgrzaniu oliwy delikatnie położyć bakłażan na patelni o obsmażyć z obydwu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z oliwy i posypać lekko solą.
07. Rozgrzać patelnię grillową i lekko (nie całkowicie) obsmażyć piersi z kurczaka z obydwu stron.
08. W misce wymieszać makaron fusilli z 1/2 częścią sosu marinara tak aby pokryć makaron sosem a następnie posypać drobno startym parmezanem.
09. Na dnie nasmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia ułożyć makaron, następnie wyłożyć na wierzch kawałki kurczaka, na kawałkach kurczaka ułożyć plasterek prosciutto, 2 kawałki bakłażana i plasterki mozzarelli.
10. Piec do czasu aż ser się roztopi a kurczak dopiecze (ok. 10 minut).
11 .Na wierzch wylać resztę sosu i ozdobić porozrywanymi liśćmi świeżej bazylii.
PS1. Przepis na bułkę tartą Baddy'ego Valastro:
500 g wiejskiego włoskiego chleba, np. Pugliese
1 szklanka drobno startego sera pecorino
2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
2 łyżki suszonych włoskich ziół
3 łyżki suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli morskiej
01.Chleb do bułki tartej powinien być przygotowany dzień wcześniej. Pokroić chleb w kromki o grubości ok. 1 cm. Pozostawić na noc do wyschnięcia.
02.Następnego dnia pokrusz chleb do blendera. Włączaj pulsacyjnie blender i rozdrobnij kromki aby okruszki miały wielkość groszówki.
03.Dodaj ser, czosnek, zioła i sól i kontynuuj rozdrabnianie aż do uzyskania odpowiedniej grubości.
04.Nieużywaną bułkę tartą możesz przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 dni
PS2. Przepis na Sos Marianra Buddy’ego Valastro:
2 puszki zgniecionych pomidorów (każda po 800 g)
2 puszki pokrojonych pomidorów we własnym sosie (każda po 400 g)
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka soli
1 gałązka świeżej bazylii
1/2 szklanki świeżych liści bazylii, podartych na małe kawałki
1. Rozgrzej w garnku oliwę i czosnek. Kiedy czosnek zmieni kolor na złoty, dodaj pomidory, sól i gałązkę bazylii.
2. Pomieszaj dobrze, aby połączyć składniki i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień.
3. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 2-30 minut aż sos zgęstnieje i nabierze aromatu. Zdejmij z ognia i wrzuć podarte liście bazylii. Pomieszaj i gotowe.
PS3 Przepis pochodzi z http://blog.wojnanasmaki.pl/941,prapremier...a-z-zona-odc-1/
PS4 Jak Buddy Valastro gotuje w wersji niemieckiej miżna tutaj zobaczyć . Odcinek 01 Romantisches Dinner
http://www.tlc.de/sendungen/kitchen-boss/v.../#3655241020001

2 połówki piersi z kurczaka bez kości
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 mały bakłażan
2 cienkie plasterki prosciutto
pół szklanki bułki tartej
2 duże jajka
pół szklanki mąki pszennej
225 g świeżej mozazarelli w plasterkach
2 łyżki startego parmezanu
oliwa extra virgin
sól
2 szklanki sosu marinara
110 g makaronu typu fusilli (długie świderki) ugotowanego al dente
kilka listków świeżej bazylii
01 .Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza
02. Posypać połówki piersi z kurczaka solą, pieprzem, skropić oliwą i natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawić i zabrać się za przygotowanie sosu marinara i bakłażana.
03. W małym rondelku podgrzać sos pomidorowy i zagotować
04. Obrać bakłażana ze skórki i pokroić w poprzek na plastry o grubości ok. 5 mm.
05. Wysypać na płytkie talerze bułkę tartą i mąkę. Do miski wbić jajko i rozbić widelcem. Obtoczyć każdy kawałek bakłażana najpierw w mące, następnie zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
06. Rozgrzać patelnię i wlać 1/4 szklanki oliwy. Po rozgrzaniu oliwy delikatnie położyć bakłażan na patelni o obsmażyć z obydwu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z oliwy i posypać lekko solą.
07. Rozgrzać patelnię grillową i lekko (nie całkowicie) obsmażyć piersi z kurczaka z obydwu stron.
08. W misce wymieszać makaron fusilli z 1/2 częścią sosu marinara tak aby pokryć makaron sosem a następnie posypać drobno startym parmezanem.
09. Na dnie nasmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia ułożyć makaron, następnie wyłożyć na wierzch kawałki kurczaka, na kawałkach kurczaka ułożyć plasterek prosciutto, 2 kawałki bakłażana i plasterki mozzarelli.
10. Piec do czasu aż ser się roztopi a kurczak dopiecze (ok. 10 minut).
11 .Na wierzch wylać resztę sosu i ozdobić porozrywanymi liśćmi świeżej bazylii.
PS1. Przepis na bułkę tartą Baddy'ego Valastro:
500 g wiejskiego włoskiego chleba, np. Pugliese
1 szklanka drobno startego sera pecorino
2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
2 łyżki suszonych włoskich ziół
3 łyżki suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli morskiej
01.Chleb do bułki tartej powinien być przygotowany dzień wcześniej. Pokroić chleb w kromki o grubości ok. 1 cm. Pozostawić na noc do wyschnięcia.
02.Następnego dnia pokrusz chleb do blendera. Włączaj pulsacyjnie blender i rozdrobnij kromki aby okruszki miały wielkość groszówki.
03.Dodaj ser, czosnek, zioła i sól i kontynuuj rozdrabnianie aż do uzyskania odpowiedniej grubości.
04.Nieużywaną bułkę tartą możesz przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 dni
PS2. Przepis na Sos Marianra Buddy’ego Valastro:
2 puszki zgniecionych pomidorów (każda po 800 g)
2 puszki pokrojonych pomidorów we własnym sosie (każda po 400 g)
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka soli
1 gałązka świeżej bazylii
1/2 szklanki świeżych liści bazylii, podartych na małe kawałki
1. Rozgrzej w garnku oliwę i czosnek. Kiedy czosnek zmieni kolor na złoty, dodaj pomidory, sól i gałązkę bazylii.
2. Pomieszaj dobrze, aby połączyć składniki i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień.
3. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 2-30 minut aż sos zgęstnieje i nabierze aromatu. Zdejmij z ognia i wrzuć podarte liście bazylii. Pomieszaj i gotowe.
PS3 Przepis pochodzi z http://blog.wojnanasmaki.pl/941,prapremier...a-z-zona-odc-1/
PS4 Jak Buddy Valastro gotuje w wersji niemieckiej miżna tutaj zobaczyć . Odcinek 01 Romantisches Dinner
http://www.tlc.de/sendungen/kitchen-boss/v.../#3655241020001
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: