- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kurczak Teriyaki
10 udek z kurczaka bez kości i skóry
1 szklanka sake
1 szklanka sosu sojowego
1/2 szklanki Mirin
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki drobno startego imbiru lub pasty
1/4 szklanki posiekanej zielonej cebuli
1.Wszystkie składniki na sos mieszamy. Wstawiamy na ogień, gotujemy redukując 1/3 płynu. Chłodzimy.
2.Do plastikowego worka dodajemy udka bez kości i dwie chochle sosu. Wsadzamy do lodówki na 12 godzin.
3.Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy udka. Pieczemy w temp 180 stopni co 5 minut obracając przez 40 minut. Za każdym razem smarując sosem.
https://www.youtube.com/watch?v=2hF_m-wQ0-c&t=1s

10 udek z kurczaka bez kości i skóry
1 szklanka sake
1 szklanka sosu sojowego
1/2 szklanki Mirin
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki drobno startego imbiru lub pasty
1/4 szklanki posiekanej zielonej cebuli
1.Wszystkie składniki na sos mieszamy. Wstawiamy na ogień, gotujemy redukując 1/3 płynu. Chłodzimy.
2.Do plastikowego worka dodajemy udka bez kości i dwie chochle sosu. Wsadzamy do lodówki na 12 godzin.
3.Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy udka. Pieczemy w temp 180 stopni co 5 minut obracając przez 40 minut. Za każdym razem smarując sosem.
https://www.youtube.com/watch?v=2hF_m-wQ0-c&t=1s