Kurczak Tikka Masala*

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Proporcje dla 2 osób:

* 0,5kg piersi drobiowych,
* 3 ząbki czosnku,
* około 4cm świeżego imbiru, obranego,
* 1 papryczka chili bez pestek,
* 0,5 łyżki ziaren gorczycy,
* 0,5 łyżki papryki w proszku,
* 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
* 1 łyżeczka mielonej kolendry,
* 1,5 łyżki garam masala,
* około 100g jogurtu greckiego,
* 1 łyżka masła,
* 1 łyżka oleju,
* 1 cebula,
* 1 łyżka przecieru pomidorowego,
* garść mielonych migdałów,
* 1 szklanka wody,
* 4 łyżki śmietanki kremówki,
* 1 limonka,
* sól morska,
* świeża kolendra / natka pietruszki.

1. Mięso pokroić w duże kawałki.
2. Imbir i czosnek zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z drobno posiekaną papryczką.
3. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić ziarna gorczycy, gdy zaczną strzelać dodać do mieszanki imbirowo-czosnkowo-paprykowej. Następnie dodać paprykę, kmin rzymski, mieloną kolendrę i łyżkę garam masala.
4. Otrzymaną "pastę" podzielić na 2 części do jednej dodać jogurt i mięso, wymieszać i odstawić do marynowania na min. pół godziny.
5. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. W rondelku (tym w którym wcześniej prażyliśmy gorczycę) rozgrzać łyżkę masła oraz łyżkę oleju, wrzucić cebulę i drugą połowę "pasty"smażyć na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliła. Dodać przecier, wodę, zmielone migdały i dużą szczyptę soli. Odparować sos i odstawić.
6. Kurczaka upiec na grillu, albo w piekarniku w 200°C (z włączonym grillem) do zrumienienia około 20 minut.
7. Do sosu dodać śmietankę, pół łyżki garam masala, podgrzać i doprawić wedle uznania.
8. Sos połączyć z mięsem, sokiem z limonki, posypać zieleniną i podawać, najlepiej z ryżem (ja podałam z imbirowym Bajaderki
lecker.gif
).

tikka_masala.JPG
 

Załączniki

  • tikka_masala.JPG
    tikka_masala.JPG
    241.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,740
4,163
113
Smakowite danie i baaaardzo apetyczne zdjęcie.
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Dziękuję Joanno
wink.gif
co do smaku to nie do końca moja bajka, ale o dziwo mojemu Najlepszemu wprost przeciwnie, bardzo odpowiada.
Polecam w ramach urozmaicenia codziennych obiadków.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Robiłam to danie kiedyś i właśnie naszła mnie ochota na ponowną próbę. O ile dostane gdzieś świeże chilli. To jeden z tych obiadów, które robi się błyskawicznie.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Robię bardzo podobnie kurczaka i wszystkim smakuje. Kurczaka marynuje nawet całą noc. Danie jest niezwykle aromatyczne.
Ja je uwielbiam z ryżem basmati albo jaśminowym.