- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Jak mówi wszechwiedząca Wikipedia, początki powstania kurczaka tikka masala są sporne. Najczęściej podaje się, że potrawa powstała w Glasgow pod koniec lat 60., kiedy jeden z klientów restauracji poprosił o sos do tradycyjnego kurczaka tika, ponieważ ten wydał mu się zbyt suchy. Wówczas ponoć kucharz na poczekaniu stworzył sos z zupy pomidorowej, jogurtu i przypraw. Wiele restauracji w Wielkiej Brytanii twierdzi jednak, że to właśnie u nich wynaleziono kurczaka tikka masala - jak w przypadku większości potraw
I jak zazwyczaj, o historię dania można się długo spierać, ale bezsporny jest pyszny smak. Dlatego właśnie warto przygotować to danie. Źródło przepisu.
podwójna pierś kurczaka
2 duże cebule
2 duże pomidory
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka jogurtu naturalnego (lub w zastępstwie kwaśniej śmietany)
150 ml wody
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
pieprz cayenne do smaku
ryż
Ryż ugotować.
Kiedy ryż się gotuje, przygotowujemy resztę dania.
Kurczaka kroimy w kostkę i rumienimy w głębokiej patelni lub woku na oleju. Zdejmujemy.
Dodajemy obraną, pokrojoną nie za drobno cebulę.
Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce, i kiedy cebula będzie szklista, wsypujemy na patelnię, dodając także kurczaka. Mieszamy i dodajemy obrane za skórki, pokrojone w kostkę pomidory, posiekany czosnek oraz wodę. Chwilę dusimy całość razem.
Pod koniec do sosu dodajemy jogurt i koncentrat pomidorowy. Ponownie mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem cayenne i ewentualnie solą.

podwójna pierś kurczaka
2 duże cebule
2 duże pomidory
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka jogurtu naturalnego (lub w zastępstwie kwaśniej śmietany)
150 ml wody
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
pieprz cayenne do smaku
ryż
Ryż ugotować.
Kiedy ryż się gotuje, przygotowujemy resztę dania.
Kurczaka kroimy w kostkę i rumienimy w głębokiej patelni lub woku na oleju. Zdejmujemy.
Dodajemy obraną, pokrojoną nie za drobno cebulę.
Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce, i kiedy cebula będzie szklista, wsypujemy na patelnię, dodając także kurczaka. Mieszamy i dodajemy obrane za skórki, pokrojone w kostkę pomidory, posiekany czosnek oraz wodę. Chwilę dusimy całość razem.
Pod koniec do sosu dodajemy jogurt i koncentrat pomidorowy. Ponownie mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem cayenne i ewentualnie solą.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: