Kurczak w chilli i cytrynie

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Przepis mam z jakiejś strony w necie, dawno załapany, a ponieważ prosty, jak barszcz, nie zapisywałam sobie, tylko zapamiętałam. W związku z tym nie jestem w stanie podać źródła.

filet z kurczaka
sok z cytryny
papryczka chilli
chilli w proszku lub jakaś inna ostra przyprawa
jajko
bułka tarta
mąka
oliwa
sól i pieprz

- filet pokroić na kawałki,
- przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, posiekanej papryczki i papryki w proszku, soli i pieprzu,
- marynować kawałki kurczaka przez godzinę (w lodówce), można dłużej,
- wyjąć kawałki mięsa z marynaty, panierować w mące, jajku i bułce tartej, obsmażyć,
- polać marynatą i podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około pół godziny.`

Kurczak jest pyszny, soczysty, lekko cytrynowy i pikantny.

Zdjęcia nie mam, baterie wzięły i mi padły, został mi jeszcze kurczak na jutrzejszy obiad, to sfocę jutro.


 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo fajny pomysł.
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kurczak ten, po zapanierwoaniu w panko (z pominięciem mąki) i usmażeniu w niedużej ilości oleju na patelni, został zawinięty w posmarowane czosnkowym majonezem i skropione ostrym sosem chilli tortille wraz z sałatą lodową, pomidorem i awokado. Został podany wraz z pieczonymi ziemniaczkami. Faktycznie, mięso dzięki cytrynowej marynacie wyszło bardzo smaczne i soczyste
icon_smile.gif


wraps.JPG
 

Załączniki

  • wraps.JPG
    wraps.JPG
    118.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: