- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Przepis mam z jakiejś strony w necie, dawno załapany, a ponieważ prosty, jak barszcz, nie zapisywałam sobie, tylko zapamiętałam. W związku z tym nie jestem w stanie podać źródła.
filet z kurczaka
sok z cytryny
papryczka chilli
chilli w proszku lub jakaś inna ostra przyprawa
jajko
bułka tarta
mąka
oliwa
sól i pieprz
- filet pokroić na kawałki,
- przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, posiekanej papryczki i papryki w proszku, soli i pieprzu,
- marynować kawałki kurczaka przez godzinę (w lodówce), można dłużej,
- wyjąć kawałki mięsa z marynaty, panierować w mące, jajku i bułce tartej, obsmażyć,
- polać marynatą i podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około pół godziny.`
Kurczak jest pyszny, soczysty, lekko cytrynowy i pikantny.
Zdjęcia nie mam, baterie wzięły i mi padły, został mi jeszcze kurczak na jutrzejszy obiad, to sfocę jutro.
filet z kurczaka
sok z cytryny
papryczka chilli
chilli w proszku lub jakaś inna ostra przyprawa
jajko
bułka tarta
mąka
oliwa
sól i pieprz
- filet pokroić na kawałki,
- przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, posiekanej papryczki i papryki w proszku, soli i pieprzu,
- marynować kawałki kurczaka przez godzinę (w lodówce), można dłużej,
- wyjąć kawałki mięsa z marynaty, panierować w mące, jajku i bułce tartej, obsmażyć,
- polać marynatą i podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około pół godziny.`
Kurczak jest pyszny, soczysty, lekko cytrynowy i pikantny.
Zdjęcia nie mam, baterie wzięły i mi padły, został mi jeszcze kurczak na jutrzejszy obiad, to sfocę jutro.