- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Swietny przepis znaleziony na blogu lol foodie. Zmienilam rodzaj grzybow i zrobilam sos na bazie smietany.
http://www.lolfoodie.com/archives/2010/10/amaretto-chicken/
3 polowki piersi z kurczaka, rozbite
sol i pieprz
6 lyzek swiezego serku koziego
3 plasterki prosciutto
4 lyzki masla
maka
150g grzybkow shiitake
200ml smietanki
1 lyzka koncentratu bulionu z kurczaka
2-3 lyzki amaretto
posiekany tymianek
1. Piersi posolic, popieprzyc. Na kazdej piersi rozsmarowac 2 lyzki serka koziego i ulozyc plasterek prosciutto. Zwinac piers w roladke i zwiazac nicia lub wykalaczkami.
2. Rozgrzac patelnie, rozpuscic lyzke masla, obsmazyc grzyby. Przelozyc na osobny talerz.
3. Dodac reszte masla na patelnie. Roladki obtoczyc w mace i obsmazyc ze wszystkich stron pod przykryta patelnia. Przeniesc na talerz z grzybami.
4. Zdjac patelnie z ognia. Dodac smietanke, koncentrat przemieszac i postawic na ogien. Podgrzac az sie zagotuje. Mieszac i przeskrobac lopatka spod zeby odczepic to co przywarlo i wmieszac to w sos. Zmniejszyc ogien, dodac amaretto i gotowac jeszcze z 5 min. Wrzucic grzyby, kurczaka, podgrzac. Podawac posypane tymiankiem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: