- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis z książki "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta". Zrobiłam dziś, jednak zamiast kurczaka dałam pokrojone piersi kurze i nie dałam czosnku. Poza tym trzymałam się według przepisu. Bardzo smaczne wyszło, bardzo. Często będzie u nas gościć
4 porcje kurczaka
paczka mrożonych warzyw (koniecznie z brukselką)
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ketchupu
olej i łyżka czystego smalcu (pół na pół)
sól, pieprz
łyżeczka curry
3 ziarna jałowca (zmiażdżone)
Przygotowane porcje mięsa nacieramy mieszanką soli, pieprzu i jałowca, odstawiamy na 15 min w chłodne miejsce. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Przekładamy do rondla z grubym dnem. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, gdy składniki się zeszklą, dodajemy warzywa i trzymamy kilka minut na ogniu, często mieszając. Gdy warzywa puszczą sok i zaczną się rumienić, przekładamy je do rondla, układając na wierzchu kurczaka, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Do potrawy dodajemy ketchup i curry, całość przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Sosu nie powinno być zbyt dużo, gdy trzeba, zagęszczamy go śmietaną połączoną z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą i doprawiamy do smaku. Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluskami. (no u mnie z frytkami było
)
W tej chwili siedzi już w lodówce, więc zdjęcie będzie nie tego
ale jutro, jak wrócę, i będzie jeszcze co fotografować to cyknę fotkę

4 porcje kurczaka
paczka mrożonych warzyw (koniecznie z brukselką)
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ketchupu
olej i łyżka czystego smalcu (pół na pół)
sól, pieprz
łyżeczka curry
3 ziarna jałowca (zmiażdżone)
Przygotowane porcje mięsa nacieramy mieszanką soli, pieprzu i jałowca, odstawiamy na 15 min w chłodne miejsce. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Przekładamy do rondla z grubym dnem. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, gdy składniki się zeszklą, dodajemy warzywa i trzymamy kilka minut na ogniu, często mieszając. Gdy warzywa puszczą sok i zaczną się rumienić, przekładamy je do rondla, układając na wierzchu kurczaka, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Do potrawy dodajemy ketchup i curry, całość przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Sosu nie powinno być zbyt dużo, gdy trzeba, zagęszczamy go śmietaną połączoną z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą i doprawiamy do smaku. Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluskami. (no u mnie z frytkami było

W tej chwili siedzi już w lodówce, więc zdjęcie będzie nie tego

