- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
moje pierwsze zaskakujace odkrycie, ze z owocami wcale nie musi byc na slodko.
1,2 do 1,4 kg kurczaka
4 lyzki masla
1 szkl mango
1/2 szkl brzoskwin
1 i 1/4 szkl rosolu z kury (kostka ok)
1 lyzka soku z cytryny
1/2 szkl smietany (gesta - nie taka prosto ze sklepu tylko jak juz sie zsiadzie)
sol, pieprz
Piekarnik podgrzac do 180 stopni.
Podzielonego na porcje i nasolonego kurczaka (takiego do pieczenia, lub cale nogi nozka + udko lub cwiartki z noga) zrumienic na masle.
Przelozyc do naczynia z pokrywka, dodac owoce pokrojone w gruba kostke i wywar i piec godzine w zamknietym naczyniu.
Potem kurczaka wyjac, albo przelac sos do rondelka (zalezy w czym pieczemy), dodac sok z cytryny, posolic, popieprzyc, odparowac na malym ogniu az bedzie gesty.
KONIEC
kure polac sosem i zjadac.
1,2 do 1,4 kg kurczaka
4 lyzki masla
1 szkl mango
1/2 szkl brzoskwin
1 i 1/4 szkl rosolu z kury (kostka ok)
1 lyzka soku z cytryny
1/2 szkl smietany (gesta - nie taka prosto ze sklepu tylko jak juz sie zsiadzie)
sol, pieprz
Piekarnik podgrzac do 180 stopni.
Podzielonego na porcje i nasolonego kurczaka (takiego do pieczenia, lub cale nogi nozka + udko lub cwiartki z noga) zrumienic na masle.
Przelozyc do naczynia z pokrywka, dodac owoce pokrojone w gruba kostke i wywar i piec godzine w zamknietym naczyniu.
Potem kurczaka wyjac, albo przelac sos do rondelka (zalezy w czym pieczemy), dodac sok z cytryny, posolic, popieprzyc, odparowac na malym ogniu az bedzie gesty.
KONIEC
kure polac sosem i zjadac.