Kurczak z brzoskwiniami i mango

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
moje pierwsze zaskakujace odkrycie, ze z owocami wcale nie musi byc na slodko.

1,2 do 1,4 kg kurczaka
4 lyzki masla
1 szkl mango
1/2 szkl brzoskwin
1 i 1/4 szkl rosolu z kury (kostka ok)
1 lyzka soku z cytryny
1/2 szkl smietany (gesta - nie taka prosto ze sklepu tylko jak juz sie zsiadzie)
sol, pieprz

Piekarnik podgrzac do 180 stopni.
Podzielonego na porcje i nasolonego kurczaka (takiego do pieczenia, lub cale nogi nozka + udko lub cwiartki z noga) zrumienic na masle.
Przelozyc do naczynia z pokrywka, dodac owoce pokrojone w gruba kostke i wywar i piec godzine w zamknietym naczyniu.
Potem kurczaka wyjac, albo przelac sos do rondelka (zalezy w czym pieczemy), dodac sok z cytryny, posolic, popieprzyc, odparowac na malym ogniu az bedzie gesty.

KONIEC
kure polac sosem i zjadac.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Powiem szczerze, ze po wlaniu rosolu do naczynia, watpilam, czy wyjdzie dobre.
Mialam rosol w proszku, a prawde mowiac nie lubie ani kostek, ani proszku, bo zalatuje mi to bardzo sztucznie..
- no, ale z braku laku...- uzylam, ale nabieralam coraz wiekszych watpliwosci, zalowalam, ze skusilam sie na gotowy rosol
i w sumie obiad spisywalam na straty
icon_mrgreen.gif
- bo myslalam, ze on zepsuje caly smak.
Jednak sok z owocow ( i miesa pewnie tez) zrobil swoje - "zabil" smak sztucznosci i w efekcie koncowym danie wyszlo pycha!
Nawet bylam zdziwiona, ze wyszlo tak dobre
icon_lol.gif


Kermidt- powiedz prosze, co z smietana? Domyslam sie, ze dodaje sie ja w momencie, jak sie zageszcza sos, tak?
Smietane opuscilam, bo zapomnialam kupic, a sos zagescilam maka ziemniaczana.
Przesadzilam troche z iloscia soku z cytryny
icon_mrgreen.gif
, wiec "podrasowalam" go z cukrem
icon_wink.gif

Aha, - i z lenistwa nie obsmazalam na masle
icon_mrgreen.gif
- jednak nastepnym razem to zrobie, bo palki kurczaka, byly jakby (?) ugotowane w rosole.
"Uratowalam" je troche, wsadzajac je bez przykrycia do piekarnika ( na czas zageszczania sosu), posypalam dla koloru slodka papryka i "gralo"
icon_mrgreen.gif


Wyszlo pyszne,
icon_biggrin.gif
Wchodzi na stale i bardzo polecam
icon_biggrin.gif

Kermidt
bussi.gif
anbetung.gif
- dziekuje
cvety.gif

- Jeszcze jedno pytanie
icon_wink.gif

Czy obierasz do tego dania brzoskwinie?

PICT0002.JPG
 

Załączniki

  • PICT0002.JPG
    PICT0002.JPG
    61.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Smietane na koncu i ja juz nie zagotowywalam, bo ja zdolna do wazenia.
Nie bardzo mi "grala" ta smietana z owocami, ale naprawde bardzo smaczny sos. Dla obciecia kalori mozna dac gesty jogurt.
Mieso nie jest jak typowe pieczone. Ze wzgledu na pokrywke jest bardziej soczyste, mieciutkie. A co do odkrywania - moj maz zawsze sciaga pokrywke na 10-15min, nawet przy pieczeniach wolowych, wiec i temu nie odpuszczal
icon_wink.gif


Owoce...
Mango - kroje jak najblizej pestki (tak mniej troche jak na polowki), potem nadkrajam w strone skorki w kratke i odkrawam caly miazsz. Widzialam kiedys ten trick u Delii i chyba, jak z avocado, tak latwiej niz obierac najpierw a potem kroic.
Brzoskwini nie obieram. Przekrawam na pol, wyrzucam pestke i kroje w czastki jak pomarancz.

Ciesze sie, ze w koncu sie ktos skusil i... skoro bez smietany jest niezly to i ja sprobuje. Bo nie robilam go odkad wiemy, ze Kuba bezmleczny.

bardzo dziekuje za zdjecie. Slinotoku dzieki niemu dostaje.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
kermidt @ 24 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=665412Smietane na koncu i ja juz nie zagotowywalam, bo ja zdolna do wazenia.
Nie bardzo mi "grala" ta smietana z owocami, ale naprawde bardzo smaczny sos. Dla obciecia kalori mozna dac gesty jogurt.
Ze smietana zrobie nastepnym razem. Mam jeden przepis, na mieso z pomaranczami i tam tez potrzeba smietany, sos wychodzi pycha,
wiec domyslam sie, ze i tutaj bedzie "pasowala"
icon_wink.gif


CYTATMieso nie jest jak typowe pieczone. Ze wzgledu na pokrywke jest bardziej soczyste, mieciutkie. A co do odkrywania - moj maz zawsze sciaga pokrywke na 10-15min, nawet przy pieczeniach wolowych, wiec i temu nie odpuszczal
icon_wink.gif
No wlasnie, a ja sie balam podpiekac bez przykrycia, bo mieso, wyszlo rzeczywiscie bardzo soczyste i obawialam sie, ze bez przykrycia sie wysuszy.

CYTATOwoce...
Mango - kroje jak najblizej pestki (tak mniej troche jak na polowki), potem nadkrajam w strone skorki w kratke i odkrawam caly miazsz. Widzialam kiedys ten trick u Delii i chyba, jak z avocado, tak latwiej niz obierac najpierw a potem kroic.
Brzoskwini nie obieram. Przekrawam na pol, wyrzucam pestke i kroje w czastki jak pomarancz.
A ja pokroilam je w kostke.
A brzoskwinie obralam
icon_mrgreen.gif
W sumie nie wiem czemu...

CYTATCiesze sie, ze w koncu sie ktos skusil i... skoro bez smietany jest niezly to i ja sprobuje. Bo nie robilam go odkad wiemy, ze Kuba bezmleczny.

bardzo dziekuje za zdjecie. Slinotoku dzieki niemu dostaje.
No, moja skleroza na cos sie przydala
icon_wink.gif

bussi.gif
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
0
0
Zrobiłam i było pyszne. Przyznaję, że miałam obawy co do winno sosnowego smaku mango (czy u Was tez tak smakuje?) , czy nie zepsuje sosu ale na szczęście okazały się bezpodstawne. Nie obsmażałam tez mięsa bo najzwyczajniej nie miałam na czym, wrzuciłam wszystko razem do piekarnika i najpierw piekłam pod przykryciem a potem zdjęłam folię i dodałam grilla żeby się zrumieniło. Wyglądało super i tak samo smakowało
anbetung.gif


Bardzo lubię owocowe w połączeniu z mięsem i często je robię w różnych wersjach. Rewelacyjnie smakują z ryżem.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Jaco @ 21 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=694187Zrobiłam i było pyszne. Przyznaję, że miałam obawy co do winno sosnowego smaku mango (czy u Was tez tak smakuje?) , czy nie zepsuje sosu ale na szczęście okazały się bezpodstawne. Nie obsmażałam tez mięsa bo najzwyczajniej nie miałam na czym, wrzuciłam wszystko razem do piekarnika i najpierw piekłam pod przykryciem a potem zdjęłam folię i dodałam grilla żeby się zrumieniło. Wyglądało super i tak samo smakowało
anbetung.gif


Bardzo lubię owocowe w połączeniu z mięsem i często je robię w różnych wersjach. Rewelacyjnie smakują z ryżem.
Szczerze mowiac- nie pamietam
icon_mrgreen.gif

Mango kupuje bardzo rzadko, ostatnio kupilam wtedy, jak robilam tego kurczaka
icon_mrgreen.gif

A to bylo w lutym
icon_redface.gif
rofl.gif
- ale chyba sosnowy smak mi nie podpadl, bo bym o tym pamietala
icon_wink.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Jaco @ 21 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=694187Przyznaję, że miałam obawy co do winno sosnowego smaku mango (czy u Was tez tak smakuje?)...
Tak Jaco! Z nieba mi spadłas z tym sosnowym zapacho/posmakiem bo już myślałam że to ze mną coś jest nie tak - nikt w domu mango nie lubi tylko ja, ale każdy kto próbował nie potwierdza tego że czuć ten owoc jakimś iglakiem
icon_lol.gif

A jednak czuć
banana.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Tak tak Caritko - wczuj się - najbardziej się to czuje podczas jedzenia bo sam owoc, nawet obrany nie ma tak intensywnej sosny w sobie
icon_biggrin.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Mi to "jechalo" (inne okreslenie nie bardzo pasuje, kiedy o jedzenie chodzi) troche jakby smarem jakims przemyslowym. Taki dziwny zapach. Ale to zalezy czy kupuje sie w sezonie i dojrzale mniej czuc.
A jeszcze bardzo, wszedzie gdzie moge polecam odmiane ataulfo. Jest slodko-kwasna (zwykle czerwone mango jest tylko slodkie) i nie ma tego zapaszku w ogole jak jest calkiem dojrzale.
Ciesze sie, ze amatorow przybywa.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
kermidt @ 21 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=694545Mi to "jechalo" (inne okreslenie nie bardzo pasuje, kiedy o jedzenie chodzi) troche jakby smarem jakims przemyslowym. Taki dziwny zapach. Ale to zalezy czy kupuje sie w sezonie i dojrzale mniej czuc.
A jeszcze bardzo, wszedzie gdzie moge polecam odmiane ataulfo. Jest slodko-kwasna (zwykle czerwone mango jest tylko slodkie) i nie ma tego zapaszku w ogole jak jest calkiem dojrzale.
Ciesze sie, ze amatorow przybywa.
To ja juz smaki bede miala pomieszane
rofl.gif


icon_wink.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Nie no ja dobrze dojrzałe jadłam, miękkie było i bardzo soczyste zapach był wybitnie iglasty co nie znaczy że nieprzyjemny - żadnego smaru tam nie wyczułam
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Wczoraj przyrządziłam - mięsko było BARDZO soczyste i mięciutkie, sos niezwykły - całość godna polecenia.

I znów Ker sprawiła, że mąż patrzył na mnie z uznaniem, gdy w paszczy miał kawał mięsa...
icon_smile.gif


P.S. Jak dla mnie smak i zapach mango zaiste sosnowy, ale lubię go właśnie za tę sosnowatość
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Mango uwielbiam. Niektórzy czują w nim zapach terpentyny (ja nie, terpentyna to zupełnie co innego. żadnych iglaków tez nie czuję. Mango ma zapach mangowy. Cudowny. Mango+liczi+truskawki = moje ulubione owoce)

Mówi się, że ludzie dzielą się na dwie kategorie:
jedni jedzą mango, choć pachnie jak terpentyna,
drudzy piliby terpentynę, bo pachnie jak mango.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: