- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kurczak z cytryną po kopenhasku "a la Nyhavn"
To zapewne nie jest potrawa narodowa, ale własnie takiego kurczaka mieliśmy przyjemność jeść w Kopenhadze w restauracji przy Nyhavn. Mówię "mieliśmy przyjemność" bo połączenie kurczaka z cytryną jest zaskakujące i wspaniałe. Bardzo polecam
pierś kurczaka
kajzerka
sałata lodowa
cytryna
ser żółty
majonez
ajvar
sos sojowy
słodka papryka
1. Przygotować grzanki czosnkowe.
Kajzerkę kroimy w plastry.
Przygotowujemy masło czosnkowe:
Do 1/5 kostki miękkiego masła dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz ulubione zioła - w moim przypadku to bazylia, estragon i majeranek.
Smarujemy kromki masłem i zapiekamy w piekarniku na rumiano.
2. Kurczaka rozbić, wykroić kotlety, skropić sosem sojowym i posypać śłodka papryka. smazyć na patelni grillowej.
3. W czasie, kiedy kurczak się smaży, na każdym talerzu połozyć grzankę, posmarować ją 1 łyżeczką majonezu. Następnie połozyć liść sałaty lodowej a na to plasterek żółtego sera.
4. Cytrynę dobrze umyć, obrać ( bardzo dobrze obiera się obieraczką do warzyw), pokroić na plasterki, a potem w kostkę, usuwając pestki. Zasypać ją łyżeczką cukru, wymieszać.
5. Na przygotowanych grznakach położyć kurczaka, na nim rozłożyć po porcji cytryny - ok. 2 łyżeczki. Na wierzchu dajemy łyżeczkę ajvaru. Ajvar mozna zastapić salsą pomidorowo-paprykową.
Gotowe - szybko, prosto a efekt na prawdę bardzo smaczny!
To zapewne nie jest potrawa narodowa, ale własnie takiego kurczaka mieliśmy przyjemność jeść w Kopenhadze w restauracji przy Nyhavn. Mówię "mieliśmy przyjemność" bo połączenie kurczaka z cytryną jest zaskakujące i wspaniałe. Bardzo polecam


pierś kurczaka
kajzerka
sałata lodowa
cytryna
ser żółty
majonez
ajvar
sos sojowy
słodka papryka
1. Przygotować grzanki czosnkowe.
Kajzerkę kroimy w plastry.
Przygotowujemy masło czosnkowe:
Do 1/5 kostki miękkiego masła dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz ulubione zioła - w moim przypadku to bazylia, estragon i majeranek.
Smarujemy kromki masłem i zapiekamy w piekarniku na rumiano.
2. Kurczaka rozbić, wykroić kotlety, skropić sosem sojowym i posypać śłodka papryka. smazyć na patelni grillowej.
3. W czasie, kiedy kurczak się smaży, na każdym talerzu połozyć grzankę, posmarować ją 1 łyżeczką majonezu. Następnie połozyć liść sałaty lodowej a na to plasterek żółtego sera.
4. Cytrynę dobrze umyć, obrać ( bardzo dobrze obiera się obieraczką do warzyw), pokroić na plasterki, a potem w kostkę, usuwając pestki. Zasypać ją łyżeczką cukru, wymieszać.
5. Na przygotowanych grznakach położyć kurczaka, na nim rozłożyć po porcji cytryny - ok. 2 łyżeczki. Na wierzchu dajemy łyżeczkę ajvaru. Ajvar mozna zastapić salsą pomidorowo-paprykową.
Gotowe - szybko, prosto a efekt na prawdę bardzo smaczny!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: