Kurczak z Jamajki

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pyszny i prosty w przygotowaniu kurczak wg przepisu Fay DeLeon z bloga Cook like a Jamaican.

jamajski.JPG

8 podudzi kurczaka (tzw. "pałki")

marynata:
sól i czarny pieprz
1/2 łyzeczki cukru
2 łyżki oleju
1 mała cebula, pokrojona w piórka

sos:
1 duża cebula (+ cebula z marynaty)
1 nieduża czerwona papryka
1 nieduża zielona papryka
1 ząbek czosnku
2 łyzki keczupu
1 łyżka ostrego sosu chili (lub chili w proszku, do smaku)
1 łyżeczka tymianku
sól i czarny pieprz do smaku
250 ml gorącej wody

olej do smażenia

Podudzia kurczaka natrzeć solą i pieprzem (ja usunęłam z nich wcześniej skórę). W oleju rozmieszać cukier, dodać posiekaną cebulę. Kurczaka wymieszać z tak przygotowaną marynatą i odstawić na co najmniej godzinę (do lodówki) lub na całą noc.

Kurczaka wyjąć z marynaty, cebulę pozostawiając w misce.
Kurczaka smażyć na głębokiej patelni na oleju, aż będzie dobrze rumiany. Zdjąć go z patelni.

Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę wraz z cebulą z marynaty. Kiedy będzie szklista, dodać posiekna paprykę i czosnek, i jeszcze kilka chwil smażyć, mieszając.

Dodać na patelnię ponownie kurczaka wraz z tymiankiem, keczupem i sosem chili, oraz wlać gorącą wodę.

Dusić kurczaka pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ryżem.
 

Załączniki

  • jamajski.JPG
    jamajski.JPG
    112.5 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy