Składniki:
- ok. 1 kg kurczaka - kawałki, np. udka, kurczak w kawałkach itp. Ja lubię udka bez zskóry
- puszka pomidorów - daję słoik olbo dwa robionego w domu przecieru, lub ok. 1 kg świezych pomidorów w sezonie
- szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 fenkuł (nie zawsze
)
- zielone oliwki
- oliwa
- 5 - 6 ząbków czosnku
Kurczaka oprószam solą i pieprzem, rumienię na rozgrzanej oliwie. Odkładam na bok. Na patelnię wrzucam pokrojonego w piórka fenkuła i czosnek, smażę chwilę. Dodaję z powrotem kurczaka, zalewam winem, pomidorami, duszę ok. 30 - 40 min. Na koniec wrzucam oliwki, doprawiam do smaku. Podaję posypanego bazylią
Z fenkuła czasem rezygnuję, wtedy po prostu do smażącego się kurczaka dodaję czosnek i resztę składników.
- ok. 1 kg kurczaka - kawałki, np. udka, kurczak w kawałkach itp. Ja lubię udka bez zskóry

- puszka pomidorów - daję słoik olbo dwa robionego w domu przecieru, lub ok. 1 kg świezych pomidorów w sezonie
- szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 fenkuł (nie zawsze

- zielone oliwki
- oliwa
- 5 - 6 ząbków czosnku
Kurczaka oprószam solą i pieprzem, rumienię na rozgrzanej oliwie. Odkładam na bok. Na patelnię wrzucam pokrojonego w piórka fenkuła i czosnek, smażę chwilę. Dodaję z powrotem kurczaka, zalewam winem, pomidorami, duszę ok. 30 - 40 min. Na koniec wrzucam oliwki, doprawiam do smaku. Podaję posypanego bazylią

Z fenkuła czasem rezygnuję, wtedy po prostu do smażącego się kurczaka dodaję czosnek i resztę składników.
Ostatnią edycję dokonał moderator: