- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kurczak z Sosem Zbójnickim
marynata do kurczaka:
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1 / 2 łyżeczki pieprzy ziołowego
szczypta bazylii
szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne
1. Filety z piersi kurczaka lekko rozbic i marynować 20-30 min.
2. W czasie, kiedy się marynują, robimy sos:
Sos Zbójnicki
Pół cebuli
Pół papryki czerwonej
Kilka pieczarek w zalewie octowej
1/2 szkl. keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki wody
1 /2 łyżeczki majeranku
Szczypta bazylii
Szczypta słodkiej papryki
czosnek
Szczypta pieprzu Cayenne
Pieprz czarny do smaku
3 łyżki oleju
masło
A. Na oleju z kawałkiem masła zeszklić pół drobno posiekanej cebuli wraz z majerankiem i szczyptą bazylii. Całość oprószyć mąką ziemniaczaną , wymieszać i rozprowadzić wodą. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 szkl keczupu i 1 łyżeczkę musztardy (nieczubatą). Wymieszać. Dodać szczyptę papryki słodkiej, szczyptę czosnku i pieprzu Cayenne. Doprawić czarnym pieprzem.
B. Do sosu dodać pokrojoną w kostkę paprykę i marynowane pieczarki w plasterkach.
3. Mięso pieczemy na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej, podajemy z ciepłym sosem.
Szybkie i pyyyyszne!
W ten sam sposób mozna podać także karkówkę.
SMACZNEGO

marynata do kurczaka:
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1 / 2 łyżeczki pieprzy ziołowego
szczypta bazylii
szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne
1. Filety z piersi kurczaka lekko rozbic i marynować 20-30 min.
2. W czasie, kiedy się marynują, robimy sos:
Sos Zbójnicki
Pół cebuli
Pół papryki czerwonej
Kilka pieczarek w zalewie octowej
1/2 szkl. keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki wody
1 /2 łyżeczki majeranku
Szczypta bazylii
Szczypta słodkiej papryki
czosnek
Szczypta pieprzu Cayenne
Pieprz czarny do smaku
3 łyżki oleju
masło
A. Na oleju z kawałkiem masła zeszklić pół drobno posiekanej cebuli wraz z majerankiem i szczyptą bazylii. Całość oprószyć mąką ziemniaczaną , wymieszać i rozprowadzić wodą. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 szkl keczupu i 1 łyżeczkę musztardy (nieczubatą). Wymieszać. Dodać szczyptę papryki słodkiej, szczyptę czosnku i pieprzu Cayenne. Doprawić czarnym pieprzem.
B. Do sosu dodać pokrojoną w kostkę paprykę i marynowane pieczarki w plasterkach.
3. Mięso pieczemy na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej, podajemy z ciepłym sosem.
Szybkie i pyyyyszne!
W ten sam sposób mozna podać także karkówkę.
SMACZNEGO


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: