Kurczak zapiekany - comborello
/ tak to danie nazywa moja Julcia i tak je ochrzciłam /
By je wykonać porzebujemy:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
Przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz czerwony mielony
papryka słodka mielona
4 łyżki majonezu
4 serki topione Hochland /trójkąty/ o smaku borowików
1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1/2 szklanki drobno posiekanych świeżych grzybów / mogą być pieczarki/
1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru
oliwa z oliwek do pieczenia
4 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
Piersi z kurczaka dzielimy na pół.
Wierzch każdej połówki delikatnie nacinamy tworząc kratkę.
Tak nacięte mięso nacieramy sosem sojowym, octem balsamicznym. Posypujemy przyprawami.
Na każdy kawałek mięsa kładziemy po łyżce majonezu - delikatnie rozsmarowujemy.
Serki topione kroimy w plasterki i mieszamy je wraz z cebulą, grzybami oraz imbirem.
Dzielimy tą masę na 4 równe części i układamy na mięsie w formie "kopczyka"
Skrapiamy wszystko delikatnie oliwą z oliwek.
Pieczemy to przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180*C... na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Polecam gorąco. Tak przyrządzone mięso po prostu rozpływa się w ustach.
Źródło: Mła
/ tak to danie nazywa moja Julcia i tak je ochrzciłam /
By je wykonać porzebujemy:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
Przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz czerwony mielony
papryka słodka mielona
4 łyżki majonezu
4 serki topione Hochland /trójkąty/ o smaku borowików
1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1/2 szklanki drobno posiekanych świeżych grzybów / mogą być pieczarki/
1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru
oliwa z oliwek do pieczenia
4 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
Piersi z kurczaka dzielimy na pół.
Wierzch każdej połówki delikatnie nacinamy tworząc kratkę.
Tak nacięte mięso nacieramy sosem sojowym, octem balsamicznym. Posypujemy przyprawami.
Na każdy kawałek mięsa kładziemy po łyżce majonezu - delikatnie rozsmarowujemy.
Serki topione kroimy w plasterki i mieszamy je wraz z cebulą, grzybami oraz imbirem.
Dzielimy tą masę na 4 równe części i układamy na mięsie w formie "kopczyka"
Skrapiamy wszystko delikatnie oliwą z oliwek.
Pieczemy to przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180*C... na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Polecam gorąco. Tak przyrządzone mięso po prostu rozpływa się w ustach.
Źródło: Mła

Ostatnią edycję dokonał moderator: