Kurki marynowane w białym winie

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
* 500 g kurek
* 120 ml białego octu winnego 6%
* 400 ml wody
* 4 liście laurowe
* łyżka ziaren gorczycy
* po 1 łyżeczce ziaren ziela angielskiego i pieprzu
* 3 łyżki cukru
* 100 ml białego wina

* 4 plastry cebuli

Kurki oczyścić i gotować 10 minut w wodzie (ok. 2 litry) z 2 łyżkami soli.
Przelać na sicie zimną wodą.
Ocet z wodą i przyprawami gotować 15 minut pod przykryciem, dodać wino i zagotować.
Grzyby ułożyć w 4 niewielkich słoikach (każdy po ok. 200 ml), włożyć po liściu laurowym, położyć krążek cebuli i zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować 10 minut.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Miałam na zbyciu niewielką ilość kurek i trochę białego wina i zrobiłam dziś 3 słoiczki wg tego przepisu. Ciekawa jestem jakie będą.
gruebel_2.gif


103.jpg

 

Załączniki

  • 103.jpg
    103.jpg
    69.7 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy