- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
* 500 g kurek
* 120 ml białego octu winnego 6%
* 400 ml wody
* 4 liście laurowe
* łyżka ziaren gorczycy
* po 1 łyżeczce ziaren ziela angielskiego i pieprzu
* 3 łyżki cukru
* 100 ml białego wina
* 4 plastry cebuli
Kurki oczyścić i gotować 10 minut w wodzie (ok. 2 litry) z 2 łyżkami soli.
Przelać na sicie zimną wodą.
Ocet z wodą i przyprawami gotować 15 minut pod przykryciem, dodać wino i zagotować.
Grzyby ułożyć w 4 niewielkich słoikach (każdy po ok. 200 ml), włożyć po liściu laurowym, położyć krążek cebuli i zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować 10 minut.
* 120 ml białego octu winnego 6%
* 400 ml wody
* 4 liście laurowe
* łyżka ziaren gorczycy
* po 1 łyżeczce ziaren ziela angielskiego i pieprzu
* 3 łyżki cukru
* 100 ml białego wina
* 4 plastry cebuli
Kurki oczyścić i gotować 10 minut w wodzie (ok. 2 litry) z 2 łyżkami soli.
Przelać na sicie zimną wodą.
Ocet z wodą i przyprawami gotować 15 minut pod przykryciem, dodać wino i zagotować.
Grzyby ułożyć w 4 niewielkich słoikach (każdy po ok. 200 ml), włożyć po liściu laurowym, położyć krążek cebuli i zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować 10 minut.