- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Kurnik
Źródło przepisu:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=933#post933
Zdjęcie kurnika w wykonaniu Lavender Dream:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=988#post988
Składniki:
7 – 8 naleśników (u mnie poszło 10)
opakowanie francuskiego ciasta
Nadzienie z kury:
0.5 kg kury ( u mnie 2 udka z kurczaka bez skóry)
2 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
zielenina, czarny pieprz
Ugotować kurę w niewielkiej ilości posolonej wody. Zdjąć skórę i usunąć kości. Posiekać jak najdrobniej mięso. Rozgrzać mąkę z masłem, podprawić bulionem, zagotować, przyprawić pieprzem. Zalać sosem mięso, dodać zieleninę.
Nadzienie ryżowe:
1/4 szklanki ryżu
1 ugotowane na twardo jajko (u mnie trzy)
1 łyżka masła
natka pietruszki i koperku
sól
Ugotować ryż. Posiekać drobno jajko, wymieszać z ryżem, dodać zieleninę i rozpuszczone masło.
Nadzienie grzybowe:
250 g grzybów (u mnie pieczarki)
1 cebula
2 łyżki masła
zielenina
Pokroić drobno grzyby i smażyć je przez 5 minut na maśle. Podsmażyć cebulę. Połączyć z grzybami, zaprawić sosem z bulionu, dodać zieleninę.
Wyłożyć dno formy ciastem francuskim, na nie położyć 4 – 5 naleśników (jak płatki kwiatu), tak, by swoimi połówkami wystawały poza formę. Wyłożyć warstwę nadzienia z kury, przykryć pozostałymi naleśnikami, na to wyłożyć warstwę ryżową, przykryć ją naleśnikami, wyłożyć nadzienie grzybowe, które przykryć wystającymi połówkami naleśników. Na wierzchu przykryć ciastem francuskim. Zapiekać 30 minut do uzyskania złocistego koloru.
Moje uwagi:
Potrawa jest po prostu znakomita, a do tego bardzo efektowna.
Robiłam w kwadratowej tortownicy (24 cm). Wystarczyła mi jedna rolka ciasta francuskiego, którą po lekkim rozwałkowaniu podzieliłam na dwie części.
Kurczaka gotowałam w bulionie z warzywami i kilkoma suszonymi grzybami.
Zamiast gotować ryż, wypiekłam mieszankę ryżu pełnoziarnistego z kaszą gryczaną i jaglaną w bulionie grzybowym.
Jako zieleninę dałam natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Do tego sporo pieprzu.
Jako sos potrawkowy posłużył mi beszamel (z łyżki masła i mąki) rozcieńczony bulionem do pożądanej gęstości.
Ciasto francuskie przed pieczeniem posmarowałam żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i posypałam czarnym sezamem.
Polecam serdecznie!
Źródło przepisu:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=933#post933
Zdjęcie kurnika w wykonaniu Lavender Dream:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=988#post988
Składniki:
7 – 8 naleśników (u mnie poszło 10)
opakowanie francuskiego ciasta
Nadzienie z kury:
0.5 kg kury ( u mnie 2 udka z kurczaka bez skóry)
2 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
zielenina, czarny pieprz
Ugotować kurę w niewielkiej ilości posolonej wody. Zdjąć skórę i usunąć kości. Posiekać jak najdrobniej mięso. Rozgrzać mąkę z masłem, podprawić bulionem, zagotować, przyprawić pieprzem. Zalać sosem mięso, dodać zieleninę.
Nadzienie ryżowe:
1/4 szklanki ryżu
1 ugotowane na twardo jajko (u mnie trzy)
1 łyżka masła
natka pietruszki i koperku
sól
Ugotować ryż. Posiekać drobno jajko, wymieszać z ryżem, dodać zieleninę i rozpuszczone masło.
Nadzienie grzybowe:
250 g grzybów (u mnie pieczarki)
1 cebula
2 łyżki masła
zielenina
Pokroić drobno grzyby i smażyć je przez 5 minut na maśle. Podsmażyć cebulę. Połączyć z grzybami, zaprawić sosem z bulionu, dodać zieleninę.
Wyłożyć dno formy ciastem francuskim, na nie położyć 4 – 5 naleśników (jak płatki kwiatu), tak, by swoimi połówkami wystawały poza formę. Wyłożyć warstwę nadzienia z kury, przykryć pozostałymi naleśnikami, na to wyłożyć warstwę ryżową, przykryć ją naleśnikami, wyłożyć nadzienie grzybowe, które przykryć wystającymi połówkami naleśników. Na wierzchu przykryć ciastem francuskim. Zapiekać 30 minut do uzyskania złocistego koloru.
Moje uwagi:
Potrawa jest po prostu znakomita, a do tego bardzo efektowna.
Robiłam w kwadratowej tortownicy (24 cm). Wystarczyła mi jedna rolka ciasta francuskiego, którą po lekkim rozwałkowaniu podzieliłam na dwie części.
Kurczaka gotowałam w bulionie z warzywami i kilkoma suszonymi grzybami.
Zamiast gotować ryż, wypiekłam mieszankę ryżu pełnoziarnistego z kaszą gryczaną i jaglaną w bulionie grzybowym.
Jako zieleninę dałam natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Do tego sporo pieprzu.
Jako sos potrawkowy posłużył mi beszamel (z łyżki masła i mąki) rozcieńczony bulionem do pożądanej gęstości.
Ciasto francuskie przed pieczeniem posmarowałam żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i posypałam czarnym sezamem.
Polecam serdecznie!
Ostatnią edycję dokonał moderator: