Kurze udka z czosnkiem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo lubię "czosnkowe" zestawienia w różnych konfiguracjach. Ten przepis zwrócił moją uwagę nie tylko czosnkiem, ale przede wszystkim propozycją "Pani domu" na 3200 przepisów. Przejrzałam je pobieżnie i postanowiłam powoli zacząć je wypróbowywać. Ponieważ dzisiaj wszystkie sklepy zamknięte (Boż Ciało), przydały się udka z zamrażalnika. Ja zrobiłam z połowy porcji, a Wam podam ilości na dobry obiad dla 6 osób. Potrzebujemy:
- 6 kurzych udek
- sól
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz

Udka opłukać, osuszyć. Na marynatę zmieszać sos sojowy, sok z cytryny, oliwę, zioła prowansalskie oraz po szczypcie soi i pieprzu. Ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki, dodać do marynaty. Udka kurczaka polać marynatą i wstawić pod przykryciem do lodówki na 3 - 4 godziny. Kilka razy obrócić. Udka ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Ja piekłam prawie 50 minut, bo po zmianie piekarnika, najlepszą jego funkcją jest grzanie.
W trakcie pieczenia udka kilka razy polać marynatą i obrócić. Podać na go9rąco lub na zimno z dodatkiem pokrojonej w paski papryki i pieczywa. Ja zdecydowanie wolę na gorąco (np. z pieczonymi ziemniakami) z zieloną sałatą - chociaż obie wersje próbowałam i uznałam je za równie smaczne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Seniorko, bardzo Ci dziękuję za umieszczenie tego przepisu.
Do tej pory jak słyszałam od dzieci: chcemy kurczaka na obiad, cierpła mi skóra na rękach. Nie wychodziło mi i już
icon_wink.gif

Co prawda ciut pozmieniałam w przepisie, bo do 8 udzików dałam tylko 4 ząbki czosnku,8 łyżek sosu i 4 łyżki oliwy, sól, pieprz , cytrynę, i okazało się że zioła prowansalskie "się skończyły", więc dałam w zamian oregano, bazylię i rozmaryn, ale wyszło pysznie!!! Marynowałam całą noc i dzisiejszy ranek. Najpierw podpiekłam udziki na patelni a później siup do piekarnika. Następnym razem zrobię z ziołami.

Polecam!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
urbasia @ 2 Aug 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1584189Seniorko, bardzo Ci dziękuję za umieszczenie tego przepisu.
Do tej pory jak słyszałam od dzieci: chcemy kurczaka na obiad, cierpła mi skóra na rękach. Nie wychodziło mi i już
icon_wink.gif

Co prawda ciut pozmieniałam w przepisie, bo do 8 udzików dałam tylko 4 ząbki czosnku,8 łyżek sosu i 4 łyżki oliwy, sól, pieprz , cytrynę, i okazało się że zioła prowansalskie "się skończyły", więc dałam w zamian oregano, bazylię i rozmaryn, ale wyszło pysznie!!! Marynowałam całą noc i dzisiejszy ranek. Najpierw podpiekłam udziki na patelni a później siup do piekarnika. Następnym razem zrobię z ziołami.

Polecam!!!
Dziękuję. Dzisiaj zrobił mój syn (kocha goować) i t4eż chwalił.
Pozdrowienia
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy