- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Witamy na pokałdzie promu Rodos-Maroko! Życzymy miłej podróży
zdjęcie kiepskie, ale Luk się rzucił na to
, a ja zrobiłam bardzo małą porcję
1 szklanka kuskus
1,5 szklanki bulionu
feta marynowana własnoręcznie lub kupiona marynowana (najlepiej papryczkowa)
mała garść listków miety
cebula
ogórek
ząbek czosnku
jogurt grecki lub bałkanski ( żaden tan danone)
przyprawa do tzatziki (lub jak ktoś nie ma to chyba czosnek granulowany, sól, koperek suszony, mięta suszona)
4 ładne małe pomidorki
Tzatziki
ogórka obieramy, wyjmujemy pestki. Kroimy w drobną kosteczkę ( hebel jets do tego super, lub w ostatecznosci ścieramy na tarce). Solimy i czekamy ze 20 minut az puszczą wodę a wtedy je odsączamy bardzo mocno.
Łączymy z jogurtem, solimy, przyprawiamy, dodajemy kilka listków miety, 1 malutki zabek czosnku
kuskus zalewamy gorącym bulionem, odstawiamy, przykrywamy, czekamy aż wchłonie wodę.
na patelnię wlewamy trochę oliwy, pomidora kroimy w grube plastry w poprzek, smazymy na patelni, az się skarmelizują, obracamy, solimy, sypiemy ciutke oregano lub przyprawy do pizzy. smazymy z drugiej strony
na drugiej patelni szklimy cebulke i posiekaną miete. Dodajemy kuskus. chwilę smazymy.
Kładziemy na talerz kopke kuskus, obok tzatziki (schłodzone), na wierzch kuskus plastry pomidorów, wsypujemy kostki marynowanej fety i dekorujemy miętą.
PYCHA!
oryginał http://www.leitesculinaria.com/recipes/coo...t_couscous.html
zdjęcie kiepskie, ale Luk się rzucił na to

1 szklanka kuskus
1,5 szklanki bulionu
feta marynowana własnoręcznie lub kupiona marynowana (najlepiej papryczkowa)
mała garść listków miety
cebula
ogórek
ząbek czosnku
jogurt grecki lub bałkanski ( żaden tan danone)
przyprawa do tzatziki (lub jak ktoś nie ma to chyba czosnek granulowany, sól, koperek suszony, mięta suszona)
4 ładne małe pomidorki
Tzatziki
ogórka obieramy, wyjmujemy pestki. Kroimy w drobną kosteczkę ( hebel jets do tego super, lub w ostatecznosci ścieramy na tarce). Solimy i czekamy ze 20 minut az puszczą wodę a wtedy je odsączamy bardzo mocno.
Łączymy z jogurtem, solimy, przyprawiamy, dodajemy kilka listków miety, 1 malutki zabek czosnku
kuskus zalewamy gorącym bulionem, odstawiamy, przykrywamy, czekamy aż wchłonie wodę.
na patelnię wlewamy trochę oliwy, pomidora kroimy w grube plastry w poprzek, smazymy na patelni, az się skarmelizują, obracamy, solimy, sypiemy ciutke oregano lub przyprawy do pizzy. smazymy z drugiej strony
na drugiej patelni szklimy cebulke i posiekaną miete. Dodajemy kuskus. chwilę smazymy.
Kładziemy na talerz kopke kuskus, obok tzatziki (schłodzone), na wierzch kuskus plastry pomidorów, wsypujemy kostki marynowanej fety i dekorujemy miętą.
PYCHA!
oryginał http://www.leitesculinaria.com/recipes/coo...t_couscous.html