Przepis z dodatku do "Claudii"
Kwadraciki truskawkowe
1 sztuka: 135kcal
Przygotowanie: 30 min
Chłodzenie: 2 godz
Ok. 42 szt
Ciasto:
2,5 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru pudru
1 jajko
200g zimnego masła
cukier waniliowy
szczypta soli
Nadzienie:
400g konfitury z truskawek
200g zmielonych migdałów
Dekoracja:
polewa czekoladowa
lub
biały lukier
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na pół. Rozwałkować prostokąty ok. 30x20cm. Każdy placek zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godz.
Ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na 10 min.
Konfiturę wymieszać z migdałami.
W natłuszczonej foremce ułożyć jeden blat ciasta, posmarować konfiturą i przykryć drugim blatem.
Piec 15-20 min w 200 st C.
Ostudzone ciasto polukrować czy polać polewą.
Pokroić w kostki.
Każdą udekorować.
Smacznie zajadać
Nie miałam migdałów, więc zmieliłam orzechów laskowych. I wybrałam gorzką polewę wg przepisu Cinki. I smakowało cudnie
Kwadraciki truskawkowe
1 sztuka: 135kcal
Przygotowanie: 30 min
Chłodzenie: 2 godz
Ok. 42 szt
Ciasto:
2,5 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru pudru
1 jajko
200g zimnego masła
cukier waniliowy
szczypta soli
Nadzienie:
400g konfitury z truskawek
200g zmielonych migdałów
Dekoracja:
polewa czekoladowa
lub
biały lukier
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na pół. Rozwałkować prostokąty ok. 30x20cm. Każdy placek zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godz.
Ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na 10 min.
Konfiturę wymieszać z migdałami.
W natłuszczonej foremce ułożyć jeden blat ciasta, posmarować konfiturą i przykryć drugim blatem.
Piec 15-20 min w 200 st C.
Ostudzone ciasto polukrować czy polać polewą.
Pokroić w kostki.
Każdą udekorować.
Smacznie zajadać


Nie miałam migdałów, więc zmieliłam orzechów laskowych. I wybrałam gorzką polewę wg przepisu Cinki. I smakowało cudnie
