Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Kwaszona kapusta wg.mamy Odesiki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1039951" data-attributes="member: 421"><p><span style="color: #2E8B57"><span style="font-size: 26px"><strong>Kwaszona kapusta </strong></span></span>wg.mamy Odesiki</p><p></p><p>[ATTACH=full]57807[/ATTACH]</p><p></p><p>kapusta-poszatkowana</p><p></p><p>marchew-starta na dużych oczkach</p><p></p><p><span style="color: #9ACD32"><strong>marynata:</strong></span></p><p></p><p>1/2 litra wody</p><p></p><p>3 deserowe łyżki soli</p><p></p><p>1,5 deserowej łyżki cukru</p><p></p><p>2-3 goździki</p><p></p><p>Zagotować,dodać 2-3 gożdziki,przykryć i odstawić.</p><p></p><p>Kapustę wymieszać z marchwią,włożyć do kamionki,(garnka,słoja)zalać chłodną zalewą,przykryć talerzykiem,obciążyć,nakryć.</p><p></p><p>Codziennie rano i wieczorem przekłuwać kapustę w kilku miejscach (czymś drewnianym,nie metalowym),obciążyć i nakryć.</p><p></p><p>Po kilku dniach kapusta gotowa.</p><p></p><p><span style="color: #2E8B57">Jeśli zalewamy kapustę,to zalewa nie powinna sięgać powyżej kapusty,po obciążeniu powinna tylko podejść do góry.</span></p><p></p><p>Po 2 dniach jest dobra,zimą proces kwaszenia trwa dłużej.</p><p></p><p> Kapustę można robić na okrągło przez cały rok.</p><p></p><p>Po ukwaszeniu można dodać garść suszonej żurawiny,wymieszać i przełożyć do słoików.Słoiki zakręcić i umieścić w chłodnym miejscu.</p><p></p><p> </p><p><strong>Uwagi:</strong></p><p></p><p>Miałam małą główkę kapusty,4 marchewki i zrobiłam zalewę z 1 l.</p><p> Okazało się że jest jej za dużo i musiałam odlać.</p><p> Nie mam w domu deserowych łyżek,brałam więc 3/4 łyżki. Dodałam do 1 litra zalewy jeszcze dodatkowo łyżkę miodu. </p><p><span style="color: #FFA500">Przepis pochodzi z Izbushki.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1039951, member: 421"] [COLOR=#2E8B57][SIZE=14][B]Kwaszona kapusta [/B][/SIZE][/COLOR][SIZE=14][/SIZE]wg.mamy Odesiki [ATTACH=full]57807[/ATTACH] kapusta-poszatkowana marchew-starta na dużych oczkach [COLOR=#9ACD32][B]marynata:[/B][/COLOR] 1/2 litra wody 3 deserowe łyżki soli 1,5 deserowej łyżki cukru 2-3 goździki Zagotować,dodać 2-3 gożdziki,przykryć i odstawić. Kapustę wymieszać z marchwią,włożyć do kamionki,(garnka,słoja)zalać chłodną zalewą,przykryć talerzykiem,obciążyć,nakryć. Codziennie rano i wieczorem przekłuwać kapustę w kilku miejscach (czymś drewnianym,nie metalowym),obciążyć i nakryć. Po kilku dniach kapusta gotowa. [COLOR=#2E8B57]Jeśli zalewamy kapustę,to zalewa nie powinna sięgać powyżej kapusty,po obciążeniu powinna tylko podejść do góry.[/COLOR] Po 2 dniach jest dobra,zimą proces kwaszenia trwa dłużej. Kapustę można robić na okrągło przez cały rok. Po ukwaszeniu można dodać garść suszonej żurawiny,wymieszać i przełożyć do słoików.Słoiki zakręcić i umieścić w chłodnym miejscu. [B]Uwagi:[/B] Miałam małą główkę kapusty,4 marchewki i zrobiłam zalewę z 1 l. Okazało się że jest jej za dużo i musiałam odlać. Nie mam w domu deserowych łyżek,brałam więc 3/4 łyżki. Dodałam do 1 litra zalewy jeszcze dodatkowo łyżkę miodu. [COLOR=#FFA500]Przepis pochodzi z Izbushki.[/COLOR] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Kwaszona kapusta wg.mamy Odesiki
Bottom