la farinata

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
la farinata to wloski specjal

potrzebujemy

dowolna ilosc maki z ciecierzycy
i podwojna ilosc wody

make z woda mieszamy dobrze i zostawiamy na 10-12 godzin

po tym czasie przyprawiamy, sola, pieprzem, ziolami co kto lubi

blache wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na to mase tak zeby byla dosc cienka ot.2 cm

wstawiamy do nagrzanego piekarnika okolo 180-200° i pieczemy ok.20 minut, po tym czasie wyciagamy od razu z blachy zeby spod nie zwilgotnial

mozna roznorodnie wykorzystywac farinate:np. jako takie kromeczki do salaty, lub podawac to z jarzynami itd.

ja zrobilam pizze, czyli po upieczeniu posmarowalam przecierem pomidorowym, oblozylam pomidorem, cebula, pieczarkami, papryka dobrze przyprawilam i zapieklam jeszcze z 10-15 minut pod koniec dalam na to krazki mozareli
mniam.gif
mniam.gif


_20070529_0775.JPG
 

Załączniki

  • _20070529_0775.JPG
    _20070529_0775.JPG
    31.8 KB · Wyświetleń: 10

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Kurka, ciekawe, czy dostanę gdzieś mąkę z ciecierzycy, bo przepis mi się bardzo podoba.

Carbo, dzięki <cmok>
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
heh, kawa tez jestem ciekawa, tutaj tez nie latwo, w sumie to tylko w sklepie ekologicznym, ale ktos mi poradzil przejsc sie do sklepu tureckiego lub chinskiego tam podobno jest tansza

zycze powodzenia w poszukiwaniach, bo to naprawde latwo wykonac, a sycace to to jest ta farinata
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif
niezle, chyba zaczne kupowac make w Polsce

heh, nawet firmy Davert sprzedaja, a cena jest baardzo ciekawa

ja ostatnio za 500g zaplacilam 3,30 Euro
icon_mad.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ja probowalam zmielic w moim mlynku do ziarna nie dalo sie, i jeszcze troche mi pokleily te ziarna kamien
icon_neutral.gif