- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
la farinata to wloski specjal
potrzebujemy
dowolna ilosc maki z ciecierzycy
i podwojna ilosc wody
make z woda mieszamy dobrze i zostawiamy na 10-12 godzin
po tym czasie przyprawiamy, sola, pieprzem, ziolami co kto lubi
blache wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na to mase tak zeby byla dosc cienka ot.2 cm
wstawiamy do nagrzanego piekarnika okolo 180-200° i pieczemy ok.20 minut, po tym czasie wyciagamy od razu z blachy zeby spod nie zwilgotnial
mozna roznorodnie wykorzystywac farinate:np. jako takie kromeczki do salaty, lub podawac to z jarzynami itd.
ja zrobilam pizze, czyli po upieczeniu posmarowalam przecierem pomidorowym, oblozylam pomidorem, cebula, pieczarkami, papryka dobrze przyprawilam i zapieklam jeszcze z 10-15 minut pod koniec dalam na to krazki mozareli

potrzebujemy
dowolna ilosc maki z ciecierzycy
i podwojna ilosc wody
make z woda mieszamy dobrze i zostawiamy na 10-12 godzin
po tym czasie przyprawiamy, sola, pieprzem, ziolami co kto lubi
blache wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na to mase tak zeby byla dosc cienka ot.2 cm
wstawiamy do nagrzanego piekarnika okolo 180-200° i pieczemy ok.20 minut, po tym czasie wyciagamy od razu z blachy zeby spod nie zwilgotnial
mozna roznorodnie wykorzystywac farinate:np. jako takie kromeczki do salaty, lub podawac to z jarzynami itd.
ja zrobilam pizze, czyli po upieczeniu posmarowalam przecierem pomidorowym, oblozylam pomidorem, cebula, pieczarkami, papryka dobrze przyprawilam i zapieklam jeszcze z 10-15 minut pod koniec dalam na to krazki mozareli


