- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
PRZEPYSZNE!!!
Mięciutkie, przypominające biszkopty, o smaku białej czekolady, a do tego tak urocze
Jest to mój pierwszy autorski przepis i chyba ten eksperyment muszę zaliczyć do udanych
Naprawdę polecam!
Składniki (30 ciasteczek)
* 50g masła
* tabliczka białej czekolady, dobrej jakości
* 1 i 1/2 szklanki mąki
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* szczypta soli
* 2 łyżki kakao do obtaczania ciastek
Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej i ostawiamy do wystygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem i solą, następnie dodajemy masę czekoladową i miksujemy aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy; możemy zrobić to rękami.Masę przykrywamy, wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień formujemy kuleczki, obtaczamy je obficie w kakao i układamy na przygotowanej blaszce. Blachę z ciasteczkami warto wystawić na dwór (jeśli jest zimno) na około godzinkę żeby się schłodziły porządnie. Dzięki temu podczas pieczenia wierzch ładnie popęka, tworząc łatki.
Pieczemy 11 minut w temp 175o
Delikatnie zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.
Smacznego
Mięciutkie, przypominające biszkopty, o smaku białej czekolady, a do tego tak urocze

Jest to mój pierwszy autorski przepis i chyba ten eksperyment muszę zaliczyć do udanych

Naprawdę polecam!
Składniki (30 ciasteczek)
* 50g masła
* tabliczka białej czekolady, dobrej jakości
* 1 i 1/2 szklanki mąki
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* szczypta soli
* 2 łyżki kakao do obtaczania ciastek
Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej i ostawiamy do wystygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem i solą, następnie dodajemy masę czekoladową i miksujemy aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy; możemy zrobić to rękami.Masę przykrywamy, wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień formujemy kuleczki, obtaczamy je obficie w kakao i układamy na przygotowanej blaszce. Blachę z ciasteczkami warto wystawić na dwór (jeśli jest zimno) na około godzinkę żeby się schłodziły porządnie. Dzięki temu podczas pieczenia wierzch ładnie popęka, tworząc łatki.
Pieczemy 11 minut w temp 175o
Delikatnie zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.
Smacznego