troszkę zerznięte z siostry Anastazji
3 zółtka
2,5szkl mąki
2,5łyzeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
200g Kasi
3łyzki cukru pudru
2łyżki kakao
prawie cała łyżka octu
bułka tarta
wiśnie(nie mam wagi i zbieram z drzewa ale jest ich tyle ze pokrywaja mi dno patelni o srednicy ok 30cm, pewne z pól kilo czyli normalnej nie małej patelni)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
pół filiżanki wody
2łyzki cukru
3białka
szczypta soli
3/4szkl cukru
żółtka rozbełtać z cukrem, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i margaryna i zagnieść ciasto.
podzielić na 3 równe części, jedna wykleić blache, podziabać widelcem, lekko posypać bułką tartą, druga połączyć z octem , trzecia z kakao i druga i trzecią zamrozić
wiśnie wydrylować, podsmażyć aż puszczą sok z cukrem i dodać rozmieszana w zimnej wodzie mąkę, lekko jeszcze podgotować mieszając aż sie zrobi kisiel i ostudzić
ubić piane z białek i cukru
wyłożyć wiśnie na pierwsze ciasto, na nie zetrzeć na grubej tarce po połowie zamrożonych ciast wyłożyć ubitą piane z białek zetrzeć resztę zamrożonych ciast
używam małej tortownicy
ok 30 min w ok 180C
3 zółtka
2,5szkl mąki
2,5łyzeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
200g Kasi
3łyzki cukru pudru
2łyżki kakao
prawie cała łyżka octu
bułka tarta
wiśnie(nie mam wagi i zbieram z drzewa ale jest ich tyle ze pokrywaja mi dno patelni o srednicy ok 30cm, pewne z pól kilo czyli normalnej nie małej patelni)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
pół filiżanki wody
2łyzki cukru
3białka
szczypta soli
3/4szkl cukru
żółtka rozbełtać z cukrem, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i margaryna i zagnieść ciasto.
podzielić na 3 równe części, jedna wykleić blache, podziabać widelcem, lekko posypać bułką tartą, druga połączyć z octem , trzecia z kakao i druga i trzecią zamrozić
wiśnie wydrylować, podsmażyć aż puszczą sok z cukrem i dodać rozmieszana w zimnej wodzie mąkę, lekko jeszcze podgotować mieszając aż sie zrobi kisiel i ostudzić
ubić piane z białek i cukru
wyłożyć wiśnie na pierwsze ciasto, na nie zetrzeć na grubej tarce po połowie zamrożonych ciast wyłożyć ubitą piane z białek zetrzeć resztę zamrożonych ciast
używam małej tortownicy
ok 30 min w ok 180C
Ostatnią edycję dokonał moderator: