- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Langosz
Składniki:
mąka pszenna - 300g
drożdże instant - 7 g (1 opakowanie)
woda - 250 ml (letnia)
sól - 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy (lub inny) - do smażenia
kwaśna śmietana 18% - do podania
tarty żółty ser - do podani
2-3 ząbki czosnku rozmiażdzonego
Olej 50 ml
wody 50 ml
1 łyżeczka soli
1.Wszystkie składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól i wodę) włóż do dużej miski. Mikserem (wyposażonym w hak) lub ręcznie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Powinno być odrobinę delikatniejsze (bardziej miękkie) od ciasta na pizzę. W razie konieczności, gdyby za bardzo się kleiło, podsyp dodatkowo odrobiną mąki.
2.Miskę w wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięci w ciepłe miejsce.
3.W między czasie wymieszaj czosnek, olej, wodę i sól. Odstaw.
4.W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Ciasto podziel na części ( 6 sztuk), w zależności od wielkości patelni, rękoma uformuj okręgi wielkości talerzyka deserowego (z nico wyższym brzegiem) i smaż na złoto, z obu stron.
Ciepłe placki odsącz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj olejem z czosnkiem. Podawaj z kwaśną śmietaną i serem na wierzchu. Można na niego położyć jajko sadzone ze szczypiorkiem.
ps1 Przepis pochodzi z https://www.youtube.com/watch?v=ze4aePBXc84&t=12s
ps2. Nie mogę zrozumieć dlaczego w polskich przepisach stosuje się ziemniaki. To przecież całkiem inna potrawa.

Składniki:
mąka pszenna - 300g
drożdże instant - 7 g (1 opakowanie)
woda - 250 ml (letnia)
sól - 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy (lub inny) - do smażenia
kwaśna śmietana 18% - do podania
tarty żółty ser - do podani
2-3 ząbki czosnku rozmiażdzonego
Olej 50 ml
wody 50 ml
1 łyżeczka soli
1.Wszystkie składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól i wodę) włóż do dużej miski. Mikserem (wyposażonym w hak) lub ręcznie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Powinno być odrobinę delikatniejsze (bardziej miękkie) od ciasta na pizzę. W razie konieczności, gdyby za bardzo się kleiło, podsyp dodatkowo odrobiną mąki.
2.Miskę w wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięci w ciepłe miejsce.
3.W między czasie wymieszaj czosnek, olej, wodę i sól. Odstaw.
4.W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Ciasto podziel na części ( 6 sztuk), w zależności od wielkości patelni, rękoma uformuj okręgi wielkości talerzyka deserowego (z nico wyższym brzegiem) i smaż na złoto, z obu stron.
Ciepłe placki odsącz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj olejem z czosnkiem. Podawaj z kwaśną śmietaną i serem na wierzchu. Można na niego położyć jajko sadzone ze szczypiorkiem.
ps1 Przepis pochodzi z https://www.youtube.com/watch?v=ze4aePBXc84&t=12s
ps2. Nie mogę zrozumieć dlaczego w polskich przepisach stosuje się ziemniaki. To przecież całkiem inna potrawa.