- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
PRZEPIS NA LANGOSZE
300g maki
150g ziemniakow ugotowanych w lupinach
1 lyzeczka soli plaska
20g drozdzy
200 ml mleka lub wody
2 lyzki oleju
-make dac do miski, wcisnac obrane ziemniaki przez praske do maki
dodac sol
-z drozdzy i troszke cieplego mleka zrobic rozczyn(mozna dodac ociupinke cukru) posypac maka i odstawic na 15 minut do wyrosniecia
-wlac zaczyn i reszte mleka do maki z ziemniakami wyrobic ciasto dodajac po krotkim czasie olej
-wyrobic gladkie ciasto i zostawic do wyrosniecia na 30 minut
-po wyrosnieciu odrywac kulki(mi wyszlo ok.9) obtoczyc w mace i dac na blat stolowy
-w glebokiej patelni rozgrzac olej dosc duzo te placki musza w nim plywac
-kazda kulke rozciagnac miedzy palcami na cienki placek i wlozyc na olej
poczekac az zbrazowieje i przewrocic na druga strone
-wyciagnac i osuszyc recznikiem papierowym
do tego ja podaje cos takiego:
sosik robie w sloiczku 1/3 wody 2/3 oleju, sol, pieprz, rozgniecione zabki czosnku, pieprz cayenne, chili i papryka ostra(ten sosik powinien byc ostry)
sosik stawiam na stole wraz z pedzelkiem i teraz tak:
gotowego placka pedzelkuje sie sosikiem
na to naklada sie kleksy kwasnej smietany
na to starty ser ementaler
pod ser mozna dac plasterek szynki jak kto woli
300g maki
150g ziemniakow ugotowanych w lupinach
1 lyzeczka soli plaska
20g drozdzy
200 ml mleka lub wody
2 lyzki oleju
-make dac do miski, wcisnac obrane ziemniaki przez praske do maki
dodac sol
-z drozdzy i troszke cieplego mleka zrobic rozczyn(mozna dodac ociupinke cukru) posypac maka i odstawic na 15 minut do wyrosniecia
-wlac zaczyn i reszte mleka do maki z ziemniakami wyrobic ciasto dodajac po krotkim czasie olej
-wyrobic gladkie ciasto i zostawic do wyrosniecia na 30 minut
-po wyrosnieciu odrywac kulki(mi wyszlo ok.9) obtoczyc w mace i dac na blat stolowy
-w glebokiej patelni rozgrzac olej dosc duzo te placki musza w nim plywac
-kazda kulke rozciagnac miedzy palcami na cienki placek i wlozyc na olej
poczekac az zbrazowieje i przewrocic na druga strone
-wyciagnac i osuszyc recznikiem papierowym
do tego ja podaje cos takiego:
sosik robie w sloiczku 1/3 wody 2/3 oleju, sol, pieprz, rozgniecione zabki czosnku, pieprz cayenne, chili i papryka ostra(ten sosik powinien byc ostry)
sosik stawiam na stole wraz z pedzelkiem i teraz tak:
gotowego placka pedzelkuje sie sosikiem
na to naklada sie kleksy kwasnej smietany
na to starty ser ementaler
pod ser mozna dac plasterek szynki jak kto woli