- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Wychodzi dosc duza porcja. Skladniki nieco na oko

2 dynie butternut (w sumie okolo 2,5-3kg)
oliwa
peczek szalwii, drobno posiekany
3 lyzki amaretto
2-3 lyzki platkow papryki
sol, pieprz
1kg kawalkow pomidorow z puszki (polpa di pomodoro) lub passatty
2 lyzki koncentratu pomidorowego
4-5 lyzek octu balsamicznego
5 duzych zabkow czosnku, zmiazdzonych
2 lyzki slodkiej sproszkowanej papryki
sol i pieprz
pesto Genovese
platy lasagne
kozi ser (okolo 300g)
mozzarella
1. Dynie obrac, oczyscic i posiekac w kostke. Polac oliwa i piec w 180C az bedzie miekka.
2. Wymieszac w rondlu pomidory, ocet, czosnek, koncentrat i przyprawy i gotowac na malym ogniu kilka minut.
3. Dynie zmiksowac razem z szalwia, amaretto i przyprawami.
4. Natluscic naczynie do zapiekania. Wylozyc odrobine sosu, potem platy lasagne, przesmarowac pesto, wylozyc warstwe puree z dyni, cienkie plasterki sera koziego, sos pomidorowy itd. Ostatnia warstwa powinna sie skladac z platow lasagne, sosu pomidorowego i plastrow mozzarelli. Zapiekac w 180C okolo 20-30 min
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: