Lasagne z dyni, pesto, pomidorow i koziego sera

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
lasagne.JPG

Wychodzi dosc duza porcja. Skladniki nieco na oko
fiesgrins.gif


2 dynie butternut (w sumie okolo 2,5-3kg)
oliwa

peczek szalwii, drobno posiekany
3 lyzki amaretto
2-3 lyzki platkow papryki
sol, pieprz

1kg kawalkow pomidorow z puszki (polpa di pomodoro) lub passatty
2 lyzki koncentratu pomidorowego
4-5 lyzek octu balsamicznego
5 duzych zabkow czosnku, zmiazdzonych
2 lyzki slodkiej sproszkowanej papryki
sol i pieprz

pesto Genovese

platy lasagne
kozi ser (okolo 300g)
mozzarella


1. Dynie obrac, oczyscic i posiekac w kostke. Polac oliwa i piec w 180C az bedzie miekka.
2. Wymieszac w rondlu pomidory, ocet, czosnek, koncentrat i przyprawy i gotowac na malym ogniu kilka minut.
3. Dynie zmiksowac razem z szalwia, amaretto i przyprawami.
4. Natluscic naczynie do zapiekania. Wylozyc odrobine sosu, potem platy lasagne, przesmarowac pesto, wylozyc warstwe puree z dyni, cienkie plasterki sera koziego, sos pomidorowy itd. Ostatnia warstwa powinna sie skladac z platow lasagne, sosu pomidorowego i plastrow mozzarelli. Zapiekac w 180C okolo 20-30 min
 

Załączniki

  • lasagne.JPG
    lasagne.JPG
    221.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy