Lasagne z pieczona dynia i serkiem wiejskim

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Moj syn jest ogromnym milosnikiem dan makaronowych, w tym oczywiscie zapiekanych warstw lasagne i sosow wszelakich. Dzis, na pozegnanie (bo to jego ostatni dzien z nami, wlasnie wyruszyl w dluga podroz za ocean) postanowilam zrobic lasagne. To moje kolejne danie inspirowane przepisem Jamiego O. z jego najnowszej ksiazki "Everyday Super Food". Vege lasagne z pieczona dynia, pomidorowym sosem i pyszna skorupka z wiejskiego serka, parmezanu i pestek slonecznika. Od siebie dodalam warstwe papryki grillowanej konserwowanej, oprocz szpinaku w warstwie zielonej bylo sporo rukoli, byla tez warstwa mozzarelli i szalotki w sosie pomidorowym.

Dla 6 osob

1 mala dynia lub butternut squash 1.5 kg, ze skorka
oliwa z oliwek
1 lyzka mielonej kolendry
mieszanka pieprzu, chilli, czosnku
sol
3 szalotki
4 zabki czosnku
1 spore czerwone chilli
2 x400g puszki pomidorow
ocet balsamiczny
brazowy cukier, agave syrup etc
200g szpinaku i 100g rukoli
100g mozzarelli
60g parmezanu
1 spory sloik konserwowanej czerwonej papryki grilowanej i bez skorki
500g serka wiejskiego
100ml mleka
2 lyzki pestek slonecznika
ziola
przyprawy
suche platy lasagne


Piec rozgrzalam do 200C. Na blasze ulozylam pokorojona w spore ksiezyce dynie, skropilam oliwa, doprawilam przyeprawami i wsunelam do pieca na ok. 40min, az wnetrze bylo miekkie. Oddzielilam je od skorki i rozgniotlam widelcem.

Gdy dynia sie pieklam przygotowalam sos pomidorowy - w garnku rozgrzalam oliwe i podsmazylam na niej posiekane szalotki, plasterki czosnku i chilli, gdy zmiekly dodalam pomidory, przyprawy i dusilam odprzykryciem ok 20min.

1/3 przygotowanego sosu wylozylam do nacznia do zapiekania, na to polowe szpinaku i polowe rukoli, na to warstwe dyniowego puree, na to parmezan z mozzarella. Wszystko przykrylam platami lasagne (moje byly suche, nie wymagajace pargotowania). Powtorzylam warstwy jeszcze dwa razy, zamieniajac wewnetrzna druga warste lasagne na platy konserwowej papryki. Na ostatnia warstwe makaronu wylozylam serek wiekski roztrzepany z mlekiem, ziolami i przyprawami. Calosc posypalam resztka startego parmezanu wymieszanego z pestkami slonecznika. Zapiekalam 40 min w 200C.

Absolutnie pyszne, szczegolnie z dodatkiem kwaskowej warstwy papryki, ktora idealnie wpasowala sie w smaki. Polecam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: