Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Lasagne z pieczona dynia i serkiem wiejskim
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1601201" data-attributes="member: 1142"><p>Moj syn jest ogromnym milosnikiem dan makaronowych, w tym oczywiscie zapiekanych warstw lasagne i sosow wszelakich. Dzis, na pozegnanie (bo to jego ostatni dzien z nami, wlasnie wyruszyl w dluga podroz za ocean) postanowilam zrobic lasagne. To moje kolejne danie inspirowane przepisem Jamiego O. z jego najnowszej ksiazki &quot;Everyday Super Food&quot;. Vege lasagne z pieczona dynia, pomidorowym sosem i pyszna skorupka z wiejskiego serka, parmezanu i pestek slonecznika. Od siebie dodalam warstwe papryki grillowanej konserwowanej, oprocz szpinaku w warstwie zielonej bylo sporo rukoli, byla tez warstwa mozzarelli i szalotki w sosie pomidorowym. </p><p></p><p>Dla 6 osob</p><p><strong></strong></p><p><strong>1 mala dynia lub butternut squash 1.5 kg, ze skorka</strong></p><p><strong>oliwa z oliwek</strong></p><p><strong>1 lyzka mielonej kolendry</strong></p><p><strong>mieszanka pieprzu, chilli, czosnku</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>3 szalotki</strong></p><p><strong>4 zabki czosnku</strong></p><p><strong>1 spore czerwone chilli</strong></p><p><strong>2 x400g puszki pomidorow</strong></p><p><strong>ocet balsamiczny</strong></p><p><strong>brazowy cukier, agave syrup etc</strong></p><p><strong>200g szpinaku i 100g rukoli</strong></p><p><strong>100g mozzarelli</strong></p><p><strong>60g parmezanu</strong></p><p><strong>1 spory sloik konserwowanej czerwonej papryki grilowanej i bez skorki</strong></p><p><strong>500g serka wiejskiego</strong></p><p><strong>100ml mleka</strong></p><p><strong>2 lyzki pestek slonecznika</strong></p><p><strong>ziola</strong></p><p><strong>przyprawy</strong></p><p><strong>suche platy lasagne</strong></p><p></p><p>Piec rozgrzalam do 200C. Na blasze ulozylam pokorojona w spore ksiezyce dynie, skropilam oliwa, doprawilam przyeprawami i wsunelam do pieca na ok. 40min, az wnetrze bylo miekkie. Oddzielilam je od skorki i rozgniotlam widelcem.</p><p></p><p>Gdy dynia sie pieklam przygotowalam sos pomidorowy - w garnku rozgrzalam oliwe i podsmazylam na niej posiekane szalotki, plasterki czosnku i chilli, gdy zmiekly dodalam pomidory, przyprawy i dusilam odprzykryciem ok 20min. </p><p></p><p>1/3 przygotowanego sosu wylozylam do nacznia do zapiekania, na to polowe szpinaku i polowe rukoli, na to warstwe dyniowego puree, na to parmezan z mozzarella. Wszystko przykrylam platami lasagne (moje byly suche, nie wymagajace pargotowania). Powtorzylam warstwy jeszcze dwa razy, zamieniajac wewnetrzna druga warste lasagne na platy konserwowej papryki. Na ostatnia warstwe makaronu wylozylam serek wiekski roztrzepany z mlekiem, ziolami i przyprawami. Calosc posypalam resztka startego parmezanu wymieszanego z pestkami slonecznika. Zapiekalam 40 min w 200C. </p><p></p><p>Absolutnie pyszne, szczegolnie z dodatkiem kwaskowej warstwy papryki, ktora idealnie wpasowala sie w smaki. Polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1601201, member: 1142"] Moj syn jest ogromnym milosnikiem dan makaronowych, w tym oczywiscie zapiekanych warstw lasagne i sosow wszelakich. Dzis, na pozegnanie (bo to jego ostatni dzien z nami, wlasnie wyruszyl w dluga podroz za ocean) postanowilam zrobic lasagne. To moje kolejne danie inspirowane przepisem Jamiego O. z jego najnowszej ksiazki "Everyday Super Food". Vege lasagne z pieczona dynia, pomidorowym sosem i pyszna skorupka z wiejskiego serka, parmezanu i pestek slonecznika. Od siebie dodalam warstwe papryki grillowanej konserwowanej, oprocz szpinaku w warstwie zielonej bylo sporo rukoli, byla tez warstwa mozzarelli i szalotki w sosie pomidorowym. Dla 6 osob [B] 1 mala dynia lub butternut squash 1.5 kg, ze skorka oliwa z oliwek 1 lyzka mielonej kolendry mieszanka pieprzu, chilli, czosnku sol 3 szalotki 4 zabki czosnku 1 spore czerwone chilli 2 x400g puszki pomidorow ocet balsamiczny brazowy cukier, agave syrup etc 200g szpinaku i 100g rukoli 100g mozzarelli 60g parmezanu 1 spory sloik konserwowanej czerwonej papryki grilowanej i bez skorki 500g serka wiejskiego 100ml mleka 2 lyzki pestek slonecznika ziola przyprawy suche platy lasagne[/B] Piec rozgrzalam do 200C. Na blasze ulozylam pokorojona w spore ksiezyce dynie, skropilam oliwa, doprawilam przyeprawami i wsunelam do pieca na ok. 40min, az wnetrze bylo miekkie. Oddzielilam je od skorki i rozgniotlam widelcem. Gdy dynia sie pieklam przygotowalam sos pomidorowy - w garnku rozgrzalam oliwe i podsmazylam na niej posiekane szalotki, plasterki czosnku i chilli, gdy zmiekly dodalam pomidory, przyprawy i dusilam odprzykryciem ok 20min. 1/3 przygotowanego sosu wylozylam do nacznia do zapiekania, na to polowe szpinaku i polowe rukoli, na to warstwe dyniowego puree, na to parmezan z mozzarella. Wszystko przykrylam platami lasagne (moje byly suche, nie wymagajace pargotowania). Powtorzylam warstwy jeszcze dwa razy, zamieniajac wewnetrzna druga warste lasagne na platy konserwowej papryki. Na ostatnia warstwe makaronu wylozylam serek wiekski roztrzepany z mlekiem, ziolami i przyprawami. Calosc posypalam resztka startego parmezanu wymieszanego z pestkami slonecznika. Zapiekalam 40 min w 200C. Absolutnie pyszne, szczegolnie z dodatkiem kwaskowej warstwy papryki, ktora idealnie wpasowala sie w smaki. Polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Lasagne z pieczona dynia i serkiem wiejskim
Top
Bottom